Της Άννας Κανδύλη

«Έσπασε» το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα ισόβια που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο στον Γιάννη Σμπώκο για την προμήθεια του συστήματος επικοινωνιών του στρατού ξηράς «Ερμής».

Οι δικαστές καταδίκασαν τον πρώην διευθυντή της διεύθυνσης εξοπλισμών επί υπουργείας Άκη Τσοχατζόπουλου σε ποινή κάθειρξης 14 ετών, αναγνωρίζοντάς του τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

Στους συγκατηγορούμενους του, Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή της διεύθυνσης εξοπλισμών , και Νίκο Λεονταρίτη, πρώην στέλεχος της γενικής διεύθυνσης Εξοπλισμών, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών στον πρώτο και 14 ετών στον δεύτερο. Πρωτοδίκως, ο Α. Κάντας είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη και ο Ν. Λεονταρίτης σε 20.

Και οι τρεις στη φυλακή

Οι τρεις κατηγορούμενοι, οι οποίοι μετά την απάφαση του δικαστηρίου οδηγούνται στη φυλακή, καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ο Αντώνης Κάντας , που το δικαστήριο του αναγνώρισε, όπως είχε κάνει και το πρωτόδικο, το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, βαρύνεται επίσης με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στον Ν. Λεονταρίτη αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη.

Παράλληλα, το δικαστήριο με την απόφασή του υποχρεώνει τους τρεις κατηγορούμενους να καταβάλουν αλληλεγγύως και εξ ολοκλήρου αποζημίωση υπέρ του ελληνικού δημοσίου ύψους 25 εκατ. ευρώ καθώς και 300.000 ευρώ έκαστος ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

 
Top