Σαράντα πέντε ημέρες απέμειναν από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τουλάχιστον την επικοινωνιακή, διότι η ουσιαστική θα αργήσει μερικές δεκαετίες ακόμη.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει από τώρα τη φιέστα, με ή χωρίς γραβάτα, με την οποία θα επιχειρήσει να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς.


Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και όλος ο σχεδιασμός που γίνεται για έξοδο στις αγορές πριν από την 21η Αυγούστου, συγκλίνουν στην άποψη ότι η κυβέρνηση θα μετατρέψει σε φιέστα τη συγκυρία αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη τις προειδοποιήσεις για πολύ σκληρή εποπτεία, ίσως χειρότερη κι από αυτή που είχε η χώρα εντός μνημονίου.

Το «χαστούκι» των Γερμανών με τον ΦΠΑ στα νησιά και τα ισοδύναμα που απαίτησε, ήταν ένα μήνυμα στην Αθήνα να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες.

Και αν η εύρεση 28 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η «τρύπα» του ΦΠΑ ήταν μικρή, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει τρόπους για να καλύψει περί τα 2 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που προχωρήσει σε «πάγωμα» της περικοπής στις συντάξεις που η ίδια ψήφισε.

Ωστόσο, αυτά προς το παρόν δεν απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου που σχεδιάζει τη φιέστα στην Πνύκα στις 21 Αυγούστου, παρουσία προσωπικοτήτων από το εξωτερικό.

Παράλληλα, σε μια κίνηση από αυτές που συνηθίζει να κάνει ο πρωθυπουργός, θα μεταβεί και στο Καστελόριζο για να κλείσει τον κύκλο των μνημονίων με ένα συμβολισμό που θα θυμίσει ολίγον από… γραβάτα.

Επόμενη στάση, η ΔΕΘ όπου θα γίνουν προεκλογικές ανακοινώσεις για σειρά μέτρων βελτίωσης της καθημερινότητας, από πάγωμα περικοπών μέχρι και σταδιακή μείωση φόρων.
 
Top