21 Ιουλίου 1965. Η μεγαλειώδης πορεία που ξεκίνησε από τα προπύλαια με συνθήματα κατά του βασιλικού πραξικοπήματος που είχε προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου και της νέας κυβέρνησης υπό τον Γ. Αθανασιάδη-Νόβα, συνάντησε τα οδοφράγματα των Σωμάτων Ασφαλείας στην διασταύρωση των οδών Σταδίου και Χρ. Λαδά. Οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας ξεσπούν την μανία τους πάνω στο ειρηνικό πλήθος με δακρυγόνα και αδίστακτα χτυπήματα με γκλοπ.
Συμπλοκές φοιτητών με την Αστυνομία στη διαδήλωση της 21ης Ιουλίου 1965, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ο Σ.Πέτρουλας. ΑΡ. ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ/ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ

Αμέτρητοι οι τραυματίες, ένας ο νεκρός. Ο 23χρονος φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας.
Σωτήρης Πέτρουλας

Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε το 1942 στο Οίτυλο της Μάνης από γονείς αγρότες. Το 1946, η αριστερών φρονημάτων οικογένειά του αναγκάζεται να καταφύγει στην Αθήνα, καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο των τοπικών συμμοριών της Δεξιάς. Ο νεαρός Σωτήρης τελειώνει το Δημοτικό το 1954 και εγγράφεται στην Εμπορική Σχολή, από την οποία αποφοιτά το 1960. Παράλληλα, εργάζεται για να βοηθήσει την οικογένειά του.

Το 1960 γίνεται δεκτός, κατόπιν εξετάσεων, στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και από την πρώτη στιγμή δραστηριοποιείται στο φοιτητικό κίνημα. Στις κινητοποιήσεις για το "1-1-4" και το "15%" είναι ένα από τα βασικά καθοδηγητικά στελέχη. Τον Ιούλιο του 1962 είναι επικεφαλής μιας ομάδας που υψώνει τη σημαία του "114" στην Ακρόπολη, στο Υπουργείο Βιομηχανίας και το Πανεπιστήμιο.

Από το 1959 είναι μέλος της Νεολαίας ΕΔΑ, και παρά τη διαφωνία του για τη διάλυσή της, εντάσσεται στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ) αμέσως μετά την ίδρυσή της το 1964 και αποτελεί ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγάς της. Τον Μάρτιο του 1965 το Κ.Σ. της Δ.Ν.Λ. του επιβάλει την ποινή της μομφής, λόγω διαφωνιών του με τη στρατηγική της οργάνωσης.

Ο θάνατός του στις 21 Ιουλίου 1965 στην Αθήνα, ήρθε όταν, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας εβλήθη στο κεφάλι από δακρυγόνο, που εκτόξευσε αστυνομικός. Μαρτυρίες, αναφέρουν ότι υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από τις δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και εκατοντάδες άλλοι.

Η σορός του νεκρού μεταφέρεται από τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, στο Νεκροτομείο και στη συνέχεια κρυφά στο Γ’ Νεκροταφείο, ενώ το γεγονός αποκρύπτεται από την οικογένειά του. Μετά από πιέσεις και την υποβολή μήνυσης κατά της Αστυνομίας-κατόπιν υπονοιών περί στραγγαλισμού του νεκρού- γίνεται δεκτή η διενέργεια δεύτερης νεκροψίας και παραδίδεται η σορός στην οικογένεια Πέτρουλα.Ο νεκροθάλαμος στο Γ’ Νεκροταφείο, όπου μεταφέρθηκε από την Αστυνομία η σορός του Σ.Πέτρουλα, υπό φρούρηση. ΑΡ. ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ/ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ

Η κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα έγινε στις 23 Ιουλίου κι έλαβε παλλαϊκό χαρακτήρα καταδίκης της "Αποστασίας". Τη νεκρώσιμη ακολουθία στον μητροπολιτικό ναό παρακολούθησαν ο Γεώργιος Παπανδρέου και άλλοι πολιτικοί ηγέτες. Τη νεκρική πομπή προς το Α' Νεκροταφείο ακολούθησε πλήθος κόσμου, που φώναζε συνθήματα, όπως "Δημοκρατία", "Προδότη Νόβα", "1-1-4", "Ο Σωτήρης Ζει".Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης πομπής, διακρίνεται ανάμεσα στο πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης ΑΡ. ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ/ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤΟι γονείς του Σωτήρη Πέτρουλα στου ώμους των διαδηλωτών. ΑΡ. ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ/ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ

Το όνομα του Σωτήρη Πέτρουλα έγινε σύνθημα στους κοινωνικούς αγώνες των εργατών και της νεολαίας αλλά και τραγούδι από τον Μίκη Θοδωράκη.
 
Top