To Iράν ανταπέδωσε για πρώτη φορά στις συνεχείς επιθέσεις ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών σε βάρος των ιρανικών μονάδων της επίλεκτης φρουράς al Quds που δρούν εδώ και πέντε χρόνια στο πλευρό των συριακών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των ισλαμιστών και προσέβαλε και διαδοχικές βολές ρουκετών, αλλά και αντιαρματικών πυραύλων ισραηλινές θέσεις στα υψίπεδα του Γκολάν!

Είναι η πρώτη μαζική επίθεση που δέχεται το Ισραήλ στην περιοχή μετά το 1973.

Σε απάντηση των κτυπημάτων αυτών η ισραηλινή Αεροπορία εδώ και λίγη ώρα βομβαρδίζει την Δαμασκό: Αλλεπάλληλες, ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στην πόλη με τα ισραηλινά μαχητικά να σκίζουν τον νυχτερινό ουρανό της μαρτυρικής πρωτεύουσας της Συρίας.

Ισραηλινοί πύραυλοι κατέστρεψαν μία από τις εγκαταστάσεις ραντάρ του συριακού στρατού τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (10/5), μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.

«Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αντιμετώπισαν δεκάδες ισραηλινούς πυραύλους», όμως «κάποιοι από αυτούς έφθασαν στον στόχο τους και κατέστρεψαν μια από τις εγκαταστάσεις ραντάρ», είπε η πηγή αυτή, ανέφερε το πρακτορείο.

Οι ισραηλινοί πύραυλοι στοχοθέτησαν επίσης συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, βάσεις στη Δαμασκό, στην πόλη Μπάαθ της επαρχίας Κουνέιτρα, αλλά και στη Χομς, καθώς επίσης τουλάχιστον μία αποθήκη όπλων και πυρομαχικών.

Η κλίμακα των σημερινών ισραηλινών επιδρομών, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση περίπου 20 ρουκετών εναντίον του κατεχόμενου από το Ισραήλ τμήματος των Υψιπέδων του Γκολάν, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αυτή των -δεκάδων-προηγούμενων.

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα «αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα πυραύλων και τους καταρρίπτει τον έναν μετά τον άλλον», ανέφερε λίγο νωρίτερα το SANA.

Ερωτηθείσα αν το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις κοντά στη συριακή πρωτεύουσα ή προχώρησε σε επιχείρηση ηλεκτρονικού πολέμου για να διακόψει τις στρατιωτικές επικοινωνίες και να πλήξει συστήματα ραδιοεντοπισμού στη Δαμασκό, μια εκπρόσωπος του ισραηλινού απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας «Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο περί αυτού τούτη τη στιγμή».

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κάτοικοι στη Μετούλα, στα σύνορα με τον Λίβανο, έλαβαν οδηγία να σπεύσουν στα καταφύγια, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, επικαλούμενο το Eπιτελείο, ανέφερε ότι «Ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέσα στον λιβανικό εναέριο χώρο, πάντως κατόπιν βγήκαν από αυτόν».

Ο στρατός του Ισραήλ, που θεωρεί ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ στήνουν μέτωπο στη Συρία και στον Λίβανο εναντίον του, πλήττει συχνά τις θέσεις τους.

Η ανακοίνωση των ισραηλινών εμπλέκει στην αρχική επίθεση και τις συριακές ένοπλες δυνάμεις στην επίθεση και «δείχνει» προς την κατεύθυνση της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, Συρίας και Χεζμπολάχ.

Οι σειρήνες πολέμου ακούγονται σε όλο το βόρειο Ισραήλ και το περιφερειακό ισραηλινό Συμβούλιο του Γκολάν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση πολέμου.

Η συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε τους βομβαρδισμούς και αναφέρει πως ο συριακός Στρατός ανταποδίδει και βομβαρδίζει φυλάκιο στο βουνό Al Shaykh ανατολικά του Γκολάν.

Ολα ξεκίνησαν όταν Ιρανοί al Quds, απαντώντας στον χθεσινό βομβαρδισμό ιρανικών θέσεων από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, ανατίναξαν ισραηλινό όχημα εκτόξευσης ρουκετών MLRS, με βολή αντιαρματικού βλήματος του συστήματος Kornet-Μ (ή της ιρανική έκδοσής του).

Με αυτή την πρώτη επίθεση ανακοίνωσαν ότι «Οποιοδήποτε νέα επίθεση από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην Συρία θα αντιμετωπιστεί με ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση μέσα στο Ισραήλ».

Ακολούθησε μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών των 122 χλστ. από άγνωστες θέσεις (συριακός Στρατός, Χεζμπολάχ ή Ιρανοί) και προσβλήθηκαν η ισραηλινή βάση ηλεκτρονικού πολέμου της περιοχής, η βάση 9900 Συλλογής Πληροφοριών, η βάση επικοινωνίας και το Αρχηγείο του ισραηλινού στρατού του τομέα 810 που καλύπτει το Γκολάν.

Συνολικά εκτοξεύθηκαν 20 ρουκέτες λένε οι Ισραηλινοί, «Ορισμένες από τος οποίες αναχαιτίστηκαν», όπως αναφέρει η ανακοίνωση

Ακολούθησε μπαράζ του ισραηλινού πυροβολικού που εξελίχθηκε σε μάχη πυροβολικού με τους Σύρους.

Την σκυτάλη της ισραηλινής απάντησης πήρες η ισραηλινή Αεροπορία η οποία προχώρησε σε επιδρομή εναντίον θέσεων των Ιρανών Φρουρών στην περιοχή Khan Arnabeh ενώ το ισραηλινό πυροβολικού προσέβαλε ξανά ην πόλη Baath νότια της Συρίας.

Πηγές επιβεβαιώνουν το ισραηλινό πλήγμα στα δυτικά περίχωρα της πόλης Hader, ένα χωριό Δρούζων που φιλοξενεί δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός Στρατός καλεί τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα καταφύγια.

Τουλάχιζτον 2 F-15C και ένα F-15D της Ισραηλινής Αεροπορίας περιπολούν στο Γκολάν ενώ αρκετά F-16I/Ds πετούν στην ενδοχώρα μαζί με ιπτάμενα τάνκερ KC-707, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα προσβολής στόχων εδάφους

Τα ισραηλινά άρματα μάχης Merkava IV κατέστρεψαν ένα αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό ZSU-23-4 το οποίο χρησιμοποιείται ως όπλο υποστήριξης των Σύρων στην δυτική πλευρά του Madinat Al-Baath στην Quneitera, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στις ισλαμικές μονάδες που δρούσαν στην περιοχή.



pronews.gr



 
Top