ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ Β ΠΕΙΡΑΙΑ ...ΝΙΝΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ,ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΙΔΑΡΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ....ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ!

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΚΑΙ  ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ Β ΠΕΙΡΑΙΑ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ "ΝΕΑ" ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ:


Φουσκωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ απειλούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες μετά την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, ενώ μειωμένο φόρο μπορούν να προσδοκούν οι ιδιοκτήτες σε ακριβές περιοχές, όπως το Ψυχικό, όπου οι εμπορικές αξίες είναι πλέον πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.
Το μεγαλύτερο μέρος των νέων τιμών έχει ήδη καθοριστεί, ο τελικός λογαριασμός όμως παραμένει ακόμα ανοιχτός και θα προκύψει έπειτα από μια δοκιμαστική εκκαθάριση του φετινού φόρου ακινήτων, η οποία θα δείξει τον δρόμο για τις απαιτούμενες ή μη διορθώσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ 2018.  

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΗΜΙΑ. Σε όρους πολιτικούς, αν οι νέες τιμές έφερναν φουσκωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ στο Κερατσίνι και το Πέραμα και μικρότερο φόρο στο Ψυχικό και στη Βουλιαγμένη, η κυβέρνηση θα κατέγραφε κόστος στο μέτωπο ενός επαχθούς φόρου, ο οποίος «δεν διορθώνεται, καταργείται», κατά την προεκλογική ρητορική του σημερινού Πρωθυπουργού. Γι' αυτόν τον λόγο, μέχρι την τελευταία στιγμή καταβάλλεται προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση της πολιτικής ζημιάς.
Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν αρχικά επί της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών στα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, αν και, όπως προκύπτει από διευκρινίσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, το παιχνίδι των τελικών επιβαρύνσεων - ελαφρύνσεων παραμένει ανοιχτό.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο Χίλτον, προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση σταδιακή εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης σε ορίζοντα δύο - τριών ετών ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στο τοπίο των φορολογικών επιβαρύνσεων, δεδομένου ότι στη συντριπτική πλειονότητα των 10.000 τιμών ζώνης προκύπτουν αυξήσεις.  
Οι δανειστές δεν εμφανίστηκαν εξαρχής αρνητικοί. Το αντίθετο μάλιστα, συζήτησαν στη βάση αυτής της προοπτικής υπό την προϋπόθεση ότι το εισπρακτικό αποτέλεσμα του ΕΝΦΙΑ θα παρέμενε αμετάβλητο στα 2,650 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες από τα τεχνικά κλιμάκια αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο της σταδιακής προσαρμογής των τιμών απορρίφθηκε τελικά διότι τα νούμερα της εκκαθάρισης δεν έβγαιναν.


Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο. Εως τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές, θα έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση με τις νέες τιμές, ενώ έως το ίδιο χρονικό ορόσημο θα έχουν ψηφιστεί και οι τυχόν αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.
Αν χρειαστούν τελικά διορθώσεις στους συντελεστές, θα φανεί από τις ασκήσεις προσομοίωσης τις οποίες θα τρέξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το αργότερο στις αρχές Ιουνίου. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι χωρίς παρέμβαση στους συντελεστές, για το 82% των ιδιοκτητών ακινήτων, το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι το ίδιο με πέρυσι, για έναν στους δέκα (10%) θα προκύπτουν επιβαρύνσεις και για το υπόλοιπο 8% μειώσεις. Αυτή όμως ενδέχεται να μην είναι η τελική κατανομή. Η γενική εικόνα από την άσκηση προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών παραπέμπει σε περισσότερες και εντονότερες αυξήσεις, παρά σε μειώσεις.
Αυτό ήταν άλλωστε το σκηνικό εξαρχής. Με βάση τις πρώτες εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων τον Μάρτιο, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε αναφέρει ότι «σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών, οι οποίες εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή».
ΠΗΓΗ
 
Top