Την πολυαναμενόμενη ιστορική συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία προγραμματιζόταν για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, ακύρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε επιστολή του που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει πως η σύνοδος κορυφής «δεν θα λάβει χώρα για το καλό και των δύο πλευρών», επικαλούμενος «εχθρικότητα» από την απέναντι πλευρά. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μελλοντικά.

«Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρικότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό» σημειώνει ο Τραμπ. «Ανυπομονώ, κάποια μέρα να συναντηθούμε», αναφέρει, ενώ ευχαριστεί για την απελευθέρωση των Αμερικανών πολιτών. «Ήταν μια όμορφη χειρονομία και έχει εκτιμηθεί».

Καταλήγοντας, ο Ντ. Τραμπ κάνει λόγο για μια χαμένη ευκαιρία και λυπηρή στιγμή στην ιστορία, ενώ δεν ξεχνά και τις παλιές του απειλές, τονίζοντας ότι: «Μιλάτε για τις πυρηνικές δυνατότητές σας, αλλά οι δικές μας είναι τόσο μαζικές και ισχυρές που προσεύχομαι στο Θεό να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθούν».


Ντ. Τραμπ για Β. Κορέα: Ο στρατός μας είναι έτοιμος αν χρειαστεί

Ο στρατός των ΗΠΑ είναι «έτοιμος εάν χρειαστεί» δήλωσε ο αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε διάγγελμά του μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης συνόδου κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αυξάνοντας την ένταση ακόμη περισσότερο μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Πιονγκγιάνγκ.

Χρησιμοποιώντας τη γνωστή επιθετική ρητορική του, ο Ντ. Τραμπ προειδοποίησε τον αρχηγό της Βόρειας Κορέας ενάντια σε οποιαδήποτε ανόητη ή απερίσκεπτη πράξη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερρικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ισχυρίστηκε ότι η συνάντηση της 12ης Ιουνίου ακυρώθηκε διότι δεν υπήρχαν σοβαρές πιθανότητες να στεφθεί από επιτυχία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αισιοδοξεί πως τελικώς θα πραγματοποιηθεί, όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Επίσης, από την πλευρά αρκετών Ρεπουμπλικάνων εκφράστηκε ικανοποίηση για τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης, με το επιχείρημα ότι η Πιονγκγιάνγκ και ο Κιμ είναι αναξιόπιστοι και το μόνο μέσο που αποδίδει είναι οι πιέσεις και οι κυρώσεις.

Τι προηγήθηκε

Σημειώνεται πως είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις και από τις δύο πλευρές για τη μη διεξαγωγή της συνάντησης.

Κορυφαίο στέλεχος της διπλωματίας της Βόρειας Κορέας είχε δηλώσει ότι το εάν θα γίνει ή όχι η σύνοδος κορυφής επαφίεται «εξ ολοκλήρου» στις ΗΠΑ, ενώ επέκρινε με οξύ τρόπο τα σχόλια που έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος παραλλήλισε τη Βόρεια Κορέα με τη Λιβύη.

«Ούτε θα εκλιπαρήσουμε τις ΗΠΑ για διάλογο, ούτε θα μπούμε στον κόπο να προσπαθήσουμε να τις πείσουμε, αν δεν θέλουν να καθίσουν μαζί μας να μιλήσουμε», δήλωσε η Τσε Σον Χούι, υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, συμπληρώνοντας πως θα πρότεινε στον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στη σύνοδο.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Μάικ Πενς, η Τσε είπε ότι «δεν μπορώ να κρύψω την κατάπληξη μου όταν τέτοιες βλακώδεις δηλώσεις βγαίνουν από το στόμα του Αμερικανού αντιπροέδρου».

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είχε προειδοποιήσει για ακύρωση της συνάντησης.

Ο Πενς διεμήνυσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν πρέπει να αποπειραθεί να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με αντάλλαγμα υποσχέσεις τις οποίες δεν σκοπεύει να τηρήσει, ενώ ερωτηθείς για το αν ο Τραμπ θα έφθανε στο σημείο να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής που προγραμματιζόταν για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, ο αμερικανός αντιπρόεδρος απάντησε «αναμφίβολα».

Photo by Ahn Young-joon/AP

Πηγή: liberal.gr

 
Top