Εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα θέμα που δεν μας αφορά. Δεν μας νοιάζει τι θα κάνουν οι Σκοπιανοί, πρόβλημά τους αν θα μπουν στο ΝΑΤΟ ή όχι. Άνοιξε το θέμα, έχουν γίνει δεκάδες συζητήσεις, το αδιέξοδο είναι εμφανές, τα συλλαλητήρια τρόμαξαν την κυβέρνηση αλλά ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς συνεχίζουν να παζαρεύουν χωρίς να ρωτάνε κανέναν.

Το Σάββατο υπήρξε μια ακόμη συνάντηση ενώ… τεχνηέντως από το Μαξίμου διέρρευσαν δύο ειδήσεις. Η πρώτη ότι είναι κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία διάρκειας δύο ετών κατά την οποία τα Σκόπια θα πρέπει να κάνουν τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Η δεύτερη, και σημασία έχει ότι την είχε αποκλειστικά η «Αυγή», λέει ότι η Κομισιόν πιέζει την κυβέρνηση να ψηφιστεί η συμφωνία με τα Σκόπια από 180 βουλευτές. Ήτοι, όχι μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από μερικούς πουλημένους βουλευτές άλλων κομμάτων.

Κι εδώ έχουμε ορισμένα ερωτήματα. Το πρώτο είναι τι σημαίνει ενδιάμεση συμφωνία και τι θα γίνει αυτό το διάστημα; Θα μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και πιθανότατα στην ΕΕ και μετά θα ψάχνουμε να δούμε τι αλλαγές έκαναν στο Σύνταγμα;

Κι ας πούμε ότι υπάρχει δέσμευση για αλλαγές. Μπαίνουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με ένα όνομα τύπου Γκόρνα Μασεντόνιγια αλλά φεύγει η κυβέρνηση Ζάεφ κι έρχεται μια πιο ακραία. Αποφασίζει λοιπόν να αλλάξει το Σύνταγμα και να βάλει ξανά τους αλυτρωτισμούς που ξέρουμε. Τι θα γίνει; Θα την βγάλουν από το ΝΑΤΟ; Θα την βγάλουν από την ΕΕ που πιθανότατα θα έχει μπει; Ή θα πουν: «Εντάξει μωρέ και τι έγινε; Ας μείνει τώρα και βλέπουμε;»


Θα είναι ή όχι ξεπούλημα του ονόματος, της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας; Θα έχει ξεπουληθεί όλη η υπόθεση και δεν θα το έχει πάρει κανείς χαμπάρι. Τζάμπα τα συλλαλητήρια, τζάμπα οι αντιδράσεις, τζάμπα και οι δημοσκοπήσεις που λένε ότι 8 στους 10 δεν θέλουν το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια;

Και πάμε στο δεύτερο ερώτημα. 180 βουλευτές για συμφωνία, μια είδηση που προφανώς διαρρέει το Μαξίμου και… διαψεύδει η Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι με δεδομένο πως οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν, θα χρειαστούν καμιά 40αριά βουλευτές από άλλα κόμματα προκειμένου να βγει ο αριθμός. Θα χρειαστούν αυτοί του ΚΙΝΑΛ, και προφανώς και κάποιοι από τη ΝΔ και τους ανεξάρτητους, μιας και Χρυσή Αυγή και μάλλον ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσουν.

Ποιοι θα είναι λοιπόν οι επίορκοι βουλευτές; Γιατί η Κομισιόν «πιέζει» για κάτι τέτοιο; Μήπως ψήνεται μια μελλοντική συνεργασία κομμάτων; Είτε μεγάλος συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ είτε κάποιο άλλο σχήμα;

Διότι αν σε μια τόσο σημαντική και μείζονος εθνικής σημασίας υπόθεση βρεθούν 180 βουλευτές τότε για κάτι νομοσχεδιάκια του… πωπού θα γίνεται πάρτι… συναίνεσης στη Βουλή.

Αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδας λοιπόν; Βρόμικα παιχνίδια που οδηγούν σε άθλιες αποφάσεις για εθνικά θέματα; Θα παραδώσουμε το όνομα επειδή η Κομισιόν «πιέζει»; Ή μήπως συνδέεται και η υπόθεση της οικονομίας, του μνημονίου, του χρέους με το όνομα των Σκοπίων; Μήπως δηλαδή ο Τσίπρας δείχνει να μην ανησυχεί για την οικονομία και είναι σίγουρος για την καθαρή έξοδο επειδή έχει θυσιάσει το όνομα;

antinews.gr

 
Top