Εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου, μπροστά από το Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε με πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη πλέον αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με τους δύο εύζωνες ενδεδυμένους με τη στολή του Πόντιου Αντάρτη, αποσπώντας παρατεταμένα χειροκροτήματα από τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους, στους οποίους μεγάλη ήταν η παρουσία των νέων.

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων Γιώργου Βαρυθυμιάδη και του πανεπιστημιακού καθηγητή και μέλους της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών Φάνη Μαλκίδη, οι οποίοι ζήτησαν από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και των Αρμενίων και Ασσυρίων, καθώς και να απελευθερώσει τους φυλακισμένους, δυο Έλληνες στρατιωτικούς 'Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη και τον Πόντιο Βασίλη Γιαλαλή, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα. Επισημάνθηκε, επίσης η ανάγκη το 2019, να εορταστεί η συμπλήρωση 100 χρόνων, από τα θλιβερά γεγονότα, με την ανάλογη λαμπρότητα που τελέστηκε και η εκατονταετηρίδα από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπου παραβρέθηκαν οι ηγέτες από 50 χώρες

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη για τα θύματα της Γενοκτονίας και κατάθεση έξι στεφάνων, στα οποία τα λουλούδια σχημάτιζαν από ένα νούμερο και ενωμένα εμφάνισαν τον αριθμό των θυμάτων: 353.000.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μεμονωμένη ομάδα νεαρών έκαψε την τουρκική σημαία, πράξη που δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα και δεν μπορεί να χρεωθεί στους διοργανωτές.

Ο Ηλίας Υφαντίδης, με την ποντιακή λύρα του ερμήνευσε το «Αητέντς επαραπέτανεν», μια ωδή της ποντιακής μούσας στον άγνωστο στρατιώτη που πολέμησε στα βουνά του Πόντου για την ελευθερία και την Ορθοδοξία.

Χορευτές με τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, χόρεψαν σέρρα, είδος πυρρίχειου χορού, ο οποίος ονομάζεται έτσι επειδή χορευόταν κυρίως κοντά στον ομώνυμο ποταμό της Τραπεζούντας.

Η πορεία προς την πρεσβεία της τουρκικής πρεσβείας ήταν ειρηνική και αντιπροσωπεία των διοργανωτών θυροκόλλησε ψήφισμα, στο οποίο ζητείται η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ,Ελένη Ανθίδου - Σταματάκη και Νίνα Κασιμάτη, η βουλεύτρια της ΝΔ, 'Αννα Καραμανλή, η οποία εκπροσώπησε τη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ο Λουκάς Αντώναρος, που εκπροσώπησε τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι δήμαρχοι Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός, Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης και Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς και ο αντιδήμαρχος Σαλαμίνας, Ιωάννης Σκιαδίτης.

 
Top