Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για την Αλβανία, είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τις διαφωνίες με την ΠΓΔΜ και το ονοματολογικό αναφέρθηκε στις επαφές του με τον ΠτΔ και την τηλεφωνική του επικοινωνία με του πολιτικούς αρχηγούς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, είμαστε σε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης που αναλάβαμε με μεγάλη ευθύνη εδώ και πέντε μήνες, με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα, υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως όταν έχεις αυτή την ευθύνη είσαι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεσαι για λογαριασμό όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευαισθησίες, τόνισε μεταξύ άλλων. Υπογράμμισε πως ο στόχος είναι η επίτευξη λύσης για να ζουν οι λαοί μας ειρηνικά.

«Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προσήλθαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά» τόνισε και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και έναντι όλων (Erga Omnes). «Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε και στο εσωτερικό» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων «είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν τα πιο δύσκολα» πρόσθεσε. Απευθυνόμενος στους γείτονες της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα ας διανύσουμε με προσοχή και τα τελευταία μέτρα, η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική».

Για την οικονομία

«Έχουν περάσει τριάμισι χρόνια από τον καιρό που η Αριστερά κλήθηκε από τον ελληνικό λαό, να αναλάβει μια πολύ δύσκολη αποστολή. Για να μπει ένα τέλος σε μια περίοδο οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής ερήμωσης. Αναλάβαμε την ευθύνη, δεσμευόμενοι ολόψυχα στον σκοπό να δώσουμε αυτήν τη μάχη» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

«Μπορούμε να δούμε καθαρά, πού ήταν η χώρα το 2014 και πού είναι σήμερα. Τι έχουμε καταφέρει, στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας» συμπλήρωσε.

«Με μια χώρα που βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, σε καθεστώς δημοσιονομικής κατάρρευσης και κυρίως, με κάποιους να έχουν ήδη εκπονήσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και φυσικά της «αριστερής παρένθεσης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν υπήρξε μια κυβέρνηση που κατάφερε είναι η δική μας κυβέρνηση, είπε, τα καταφέραμε και οι εταίροι μας έχουν εκπλαγεί θετικά από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Άφησε αιχμές για τα μέτρα που επέβαλαν οι δανειστές οι οποίοι «μας είπαν δεν τα επιβάλλαμε εμείς αλλά εσείς».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στις κυβερνήσεις που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας.

Για την τοπική αυτοδιοίκηση

«Στην τοπική αυτοδιοίκηση, φτιάχτηκε μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, διαπλεκόμενα συμφέροντα, βαρόνοι, κομματάρχες. Δημόσιο χρήμα χάθηκε, ευρωπαϊκοί πόροι κατασπαταλήθηκαν, ενώ παράλληλα ολόκληρες περιοχές της χώρας στερήθηκαν στοιχειωδών έργων και υποδομών» είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του.

Συμπλήρωσε δε, ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση έγινε από πεδίο αναβαθμισμένου δημοκρατικού ελέγχου και αυθεντικής εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών ένα μνημείο της εξουσίας του ενός».

Πρόσθεσε πως με νόμο του κράτους δόθηκε η δυνατότητα στον επικεφαλής να ελέγχει τα 2/3 του συμβουλίου, δημοτικού ή περιφερειακού. Είναι προφανές λοιπόν, ότι αυτό το βαθιά άρρωστο καθεστώς πρέπει να τελειώνει. Κυρίως γιατί αποτελεί ζήτημα αρχής» σημείωσε.

«Είναι απαράδεκτο, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να νομιμοποιείται μια πρακτική που προσιδιάζει στις παραδόσεις της Τουρκοκρατίας. Πολίτες να αναγκάζονται για τα στοιχειώδη, να απευθύνονται στις Αρχές για κάθε λογής εξυπηρετήσεις» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Για το σχέδιο Κλεισθένης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κυριότερά του σημεία και επισήμανε ότι η θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών, αντικαθιστά ένα παραμορφωτικό και καλπονοθευτικό σύστημα που δεν αποτυπώνει επ΄ουδενί τους πραγματικούς συσχετισμούς.

Για την απλή αναλογική

Η απλή αναλογική για μας δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής. Είναι όρος για την ύπαρξη των αναγκαίων συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι και όρος δημοκρατικού ελέγχου, πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι είναι σαφής, η μεγάλη σημασία που δίνουμε στην όσο το δυνατόν αυθεντικότερη αποτύπωση της λαϊκής ψήφου. Αυτό που αποδείξαμε με την ψήφιση της απλής αναλογικής για μεθεπόμενες τις εθνικές εκλογές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται στη βάση της νέας πλειοψηφίας που θα προκύπτει στα αντίστοιχα συμβούλια, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «οι συνεργασίες που αναπτύσσονται, θα πρέπει να μπορούν να αποτυπωθούν και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης από την πλευρά όλων των συνεργαζόμενων, χωρίς τους μέχρι σήμερα περιορισμούς».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είπε ότι ενεργοποιείται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων, τονίζοντας τον διάλογο που θα αναπτυχθεί μέσα στις κοινωνίες.

«Επιδιώκουμε τη δημοκρατική αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η Αριστερά ήταν πάντα μια δύναμη που τιμούσε και υπερασπιζόταν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και ήταν πάντα ανοιχτή στον δημοκρατικό διάλογο, και τη διαμόρφωση ευρύτατων συναινέσεων και συνεργασιών».

«Στην επερχόμενη αυτοδιοικητική μάχη πρέπει να βρούμε μια νέα πολιτική ισορροπία»

Δεν είναι δυνατό να λέμε ότι τα κάναμε όλα σωστά, δεν πρέπει να επαναλάβουμε το 2019 τα λάθη του 2014,ΑΛΕΞΗΣ είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στις πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες που έχει ο χώρος της Αριστεράς ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Είμαι λοιπόν πεπεισμένος ότι στην επερχόμενη αυτοδιοικητική μάχη πρέπει να βρούμε μια νέα πολιτική ισορροπία. Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις από τις βασικές ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές μας τοποθετήσεις, χωρίς να εμπιστευτούμε φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες που δήθεν έχουν αυθεντικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει την ίδια στιγμή να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας, να ανοίξουμε τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτιά μας» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα έχουμε την πολιτική πείρα, το ιδεολογικό βάθος, τη γνώση». Και ιδιαίτερα σήμερα που έχουμε και τη μεγάλη εμπειρία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε, τι πρέπει να προτάξουμε για την παραγωγική και δημοκρατική ανασυγκρότηση της κάθε περιφέρειας, του κάθε νομού, της κάθε πόλης ξεχωριστά (…) «σε αντιπαράθεση με τις τοπικές παραεξουσίες, με τα δίκτυα της διαπλοκής του παλιού πολιτικού συστήματος και με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών».

Συμπλήρωσε ότι μπορούμε «να φέρουμε το φρέσκο αέρα της αλλαγής, τον φρέσκο αέρα της δημιουργικής Ελλάδας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

crashonline.gr

 
Top