O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης εξέφρασε την ανησυχία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο μιλώντας την Τρίτη στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee-EUMC) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
«Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις επιδεικνύουν συνεχή παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης προς τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας απαιτεί την ενεργή και αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ ως παρόχου ασφαλείας, γεγονός που προϋποθέτει την ενίσχυση της ικανότητας της να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.
Αναφερόμενος στη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ, τόνισε πως «πρέπει να εδράζεται στις αρχές της διαφάνειας, του σεβασμού στις διαδικασίες λήψης απόφασης σε κάθε οργανισμό, της βέλτιστης χρήσης των διατιθέμενων μέσων στη βάση της συμπληρωματικής λειτουργίας, της αποτελεσματικότητας και της αμοιβαιότητας. Κρίσιμο στοιχείο στην συνεργασία των δύο Οργανισμών αποτελεί το επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών».
Ο κ. Αποστολάκης ανέφερε, εξάλλου, ότι «η συνέχιση της επιχείρησης ‘’SOPHIA’’ είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), πέραν της διάθεσης μέσων στην επιχείρηση, συνδράμουν σε αυτήν και με την παροχή εκπαίδευσης σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Λιβύης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ)».
 
Top