Υπερψήφιση τυχόν συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών από την ελληνική Βουλή φέρεται να ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η εν λόγω πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι φέρεται να έχει διαμηνυθεί ήδη σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τη μικροκομματική τακτική με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Αθήνα τις προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού.

Πέραν της αντιπολίτευσης, πάντως, η κυβέρνηση έχει και εσωτερικές ενστάσεις για το Σκοπιανό, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα υποστηρίξουν ενδεχόμενη συμφωνία που θα περιλαμβάνει στο όνομα τον όρο «Μακεδονία», κάτι που, ωστόσο, φαντάζει αναπόφευκτο.


Συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στη Σόφια

Οι επαφές για το Σκοπιανό θα συνεχιστούν την προσεχή Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να συναντά τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια της Βουλγαρίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια.


Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, Αθήνα και Σκόπια συγκλίνουν προς την ονομασία «Άνω Μακεδονία», αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ συνάμα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων για ονομασία erga omnes και αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων.

Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δεσμεύει μεν την κυβέρνηση Ζάεφ να τροποποιήσει το Σύνταγμα αλλά θα της δίνει χρονικό περιθώριο να το πράξει, ώστε να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων
 
Top