Τις δραματικές στιγμές που διαδραματίστηκαν κοντά στα Ίμια, όταν η τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το σκάφος του Λιμενικού, περιέγραψε στο «Ε» μέλος του πληρώματος του "Γαύδος".

«Ήμασταν περιπολία στο ένα μίλι. Στο ρελαντί. Τους είδαμε που έρχονταν με ταχύτητα προς τη μεριά μας. Είχαμε εντολή για διακριτική παρακολούθηση. Ήταν μακριά και πιστεύαμε ότι θα έκοβαν ή θα άλλαζαν πορεία την τελευταία στιγμή όπως κάνουν συχνά. Όμως αυτή τη φορά δεν έκοψαν», είπε χαρακτηριστικά το μέλος του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού.

«Ερχόντουσαν κατά πάνω μας. Μας είχαν κεντράρει», συμπλήρωσε. «Οι περισσότεροι από το πλήρωμα ήταν στη γέφυρα και την υπερκατασκευή. Εμείς τους φωνάζαμε ακολουθώντας τις οδηγίες: Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα! Απομακρυνθείτε! Τουλάχιστον 5 φορές ειδοποιήσαμε. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Συνέχιζαν να πλησιάζουν με ταχύτητα. Στα 50 μέτρα καταλάβαμε ότι δεν θα κόψει», επισήμανε και πρόσθεσε: «Ο κυβερνήτης του ΠΑΘ 090 φωνάζει: Πρόσω όλα! Πάσει δυνάμει!». Τότε το 100 μέτρων βαρύ σιδερένιο σκαρί της τουρκικής ακτοφυλακής έπεσε με δύναμη πάνω στο πλωτό του λιμενικού. Ο κυβερνήτης δίνει αμέσως διαταγή. Στο μηχανοστάσιο γρήγορα! Δείτε αν βάζουμε νερά. Μας βρήκε στα αριστερά. Ξήλωσε όλο το κατάστρωμα… Μας ρώτησαν αν μπορούμε να πλεύσουμε μέχρι τη Λέρο, απαντήσαμε θετικά και στην συνέχεια αποχωρήσαμε από το σημείο. Ήταν και το 060 στην περιοχή αλλά ήθελαν να χτυπήσουν το μεγάλο… Ήθελαν νεκρούς!»

«Αν μας είχε πετύχει στην μέση θα είχαμε θύματα. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά», κατέληξε στην περιγραφή του ελληνικού πληρώματος.

Δείτε το βίντεο:

 
Top