Το προφίλ των πέντε δηµοσιογράφων που βρίσκονται σε «ανοιχτή γραµµή» µε το Μαξίµου και προωθούν την κυβερνητική ρητορική, πυροδοτώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Άλλες είναι φρέσκα πρόσωπα και δροσερές παρουσίες. Αλλες είναι έµπειρες στον χώρο της δηµοσιογραφίας, µε πολλές ώρες στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς δέκτες. Και οι πέντε, όµως έχοντας αναδειχθεί και αφεθεί να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα, φαίνεται να είναι οι πλέον αποτελεσματικές στη µμετάδοση της «γραµµής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ξεσηκώνοντας αρκετές φορές αντιδράσεις από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης. 
Η Νατάσα Γιάµαλη, η Αµαλία Κάτζου, η Κατερίνα Ακριβοπούλου, η Στέλλα Γκαντώνα και η ∆ώρα Αναγνωστοπούλου είναι όλες τους δηµοσιογράφοι, µε πολλά ρεπορτάζ στο βιογραφικό τους, αλλά και µε ξεκάθαρη κλίση προς την... κυβέρνηση. Ορισµένες από αυτές τη στηρίζουν είτε µε την παρουσίαση των πολιτικών εξελίξεων από την πλευρά που ευνοεί την κυβέρνηση, είτε µε την προβολή των προσωπικών τους απόψεων, που συνήθως είναι αντίθετες προς αυτές της αντιπολίτευσης, είτε µε τον κοµβικό ρόλο τους στην προσέγγιση της κυβέρνησης µε επιχειρηµατίες των ΜΜΕ. Κοινή τους αφετηρία -πλην µίας περίπτωσηςη κρατική τηλεόραση, από τα στούντιο της οποίας πέρασαν τα προηγούµενα χρόνια ή συνεχίζουν να είναι εκεί.

ΝΑΤΑΣΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

Η 30ΧΡΟΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ έδειξε από νωρίς τις φιλοδοξίες της, µπαίνοντας δυναµικά και «πολιτικά» στον χώρο της δηµοσιογραφίας, µετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Από τότε εργάστηκε µεθοδικά και µε τις κατάλληλες... πολιτικές πλάτες έφθασε µέχρι το κεντρικό στούντιο της ΕΡΤ και την εκποµπή «Αίθουσα Σύνταξης», από όπου καθηµερινά τόνιζε την κυβερνητική γραµµή σε όλα τα πολιτικά ζητήµατα αιχµής. Ετσι, όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια της κρατικής τηλεόρασης, ήρθε ως επιβράβευση η ενημερωτική εκποµπή «Πάµε Αλλιώς» κάθε Σάββατο και Κυριακή στην ΕΡΤ1, την παρουσίαση της οποίας έχει η ίδια ως κεντρικό πρόσωπο. Άρχισε να γίνεται γνωστή πέραν των αναγνωστών της «Αυγής» τον Ιούνιο του 2015, όταν έγραψε το άρθρο της «Πρώτη φορά διαδήλωση», ενόψει του δηµοψηφίσµατος, απευθυνόµενη στους υποστηρικτές του «ναι», τους οποίους παρουσίαζε ντυµένους µε Ralph Lauren πουλοβεράκι και κρατώντας σακίδια Louis Vuitton. Ωστόσο, λίγο καιρό µετά, στις καλοκαιρινές διακοπές της εθεάθη στην κοσµοπολίτικη Μύκονο. Απόφοιτη του London School of Economics, υπήρξε ενεργό µέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια βουλευτής µε το κόµµα της Αριστεράς, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν το βιογραφικό της καστανόξανθης δηµοσιογράφου µε το σπιρτόζικο βλέµµα, που από την πρώτη στιγµή έχει αναδειχθεί σε «φωνή» του ΣΥΡΙΖΑ, φθάνοντας στο σηµείο ακόµα και να ειρωνευτεί τον Κυρ. Μητσοτάκη.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ

ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ δηµοσιογράφος του κυβερνητικού ρεπορτάζ, αλλά και ιδιαίτερα αγαπητή µεταξύ των συναδέλφων της, η Στέλλα Γκαντώνα εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθµό Kontra, αλλά και σε ενηµερωτικά sites µεταφέροντας τις εξελίξεις και το παρασκήνιο από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Νωρίτερα είχε δοκιµαστεί στην έντυπη δηµοσιογραφία, µέσα από γνωστές εφηµερίδες. Αυτό που την ξεχωρίζει, όµως, εκτός από το έγκυρο ρεπορτάζ της, είναι, όπως είναι ευρέως γνωστό, το γεγονός ότι διατηρεί σχέση µε τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο. Μάλιστα, λέγεται πως είναι από εκείνα τα πολιτικο-δηµοσιογραφικά ειδύλλια που χτίστηκαν σταδιακά, εν ώρα εργασίας και όσο η δηµοσιογράφος έκανε κυβερνητικό ρεπορτάζ. Το ζευγάρι έχει αρκετά κοινά και, ενώ έχει επιλέξει να κινείται µε διακριτικότητα, δεν διστάζει να πραγµατοποιεί κοινές εξόδους µε φίλους ή χωρίς, αφού ξέρει καλά ότι ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται. Η δηµοσιογράφος, πάντως, έχει ταυτιστεί µε το Kontra Channel. Εκεί έκανε τα πρώτα της επαγγελµατικά βήµατα και της δόθηκε η ευκαιρία λίγο αργότερα να δοκιµάσει τις δυνάµεις της µπροστά στο γυαλί. Στη συνέχεια, ανέλαβε το κυβερνητικό ρεπορτάζ και, έπειτα από σκληρή δουλειά και πολλές ώρες ρεπορτάζ, απέκτησε δική της εκποµπή.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ

ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ στις πιο γνωστές δηµοσιογράφους του οικονοµικού ρεπορτάζ. Εχει έγκυρη πληροφόρηση για τις εξελίξεις στον χώρο των επιχειρήσεων, γεγονός που την έχει βοηθήσει στην ανάλυση όλων των ζητηµάτων που αφορούν το εγχώριο επιχειρείν, την κυβερνητική πολιτική και όχι µόνο. Ολα τα χρόνια της πορείας της στον χώρο έχουµε δει την υπογραφή της σε αρκετά sites, αλλά και στον έντυπο Τύπο µε ρεπορτάζ για τις οικονοµικές εξελίξεις. Ως φυσιογνωµία ήταν αρκετά γνώριµη, αφού παρουσίαζε µε επιτυχία δελτίο ειδήσεων στο οικονοµικό κανάλι SBC TV Channel. Με τη µετάβασή της στο Epsilon και, κυρίως, µετά την ανάληψη από την ίδια της παρουσίασης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού τα Σαββατοκύριακα, έγινε ευρέως γνωστή. ∆ιατηρεί πολύ καλές σχέσεις µε τον νέο ιδιοκτήτη του Epsilon, ενώ όσοι γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια των εγχώριων ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα όσα εκτυλίχθησαν πριν από τη συµφωνία Ιβάν Σαββίδη-Φίλιππου Βρυώνη. Η ίδια, εξάλλου, αποτελούσε τον σύνδεσµο ανάµεσα στην κυβέρνηση και τον πρώην ιδιοκτήτη του «Ε», καθώς θεωρείται πρόσωπο που δείχνει να απολαµβάνει την εµπιστοσύνη δύο στενών συνεργατών του Αλ. Τσίπρα, του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαµπουράρη, και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ από την εφηµερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να εργαστεί στο πολιτικό ρεπορτάζ. Με το ραδιόφωνο ασχολείται ανελλιπώς, τόσο µπροστά όσο και πίσω από το µικρόφωνο, από τη δεκαετία του ’80. Στον ΣΚΑΪ εργάστηκε ως αρχισυντάκτρια και ως υποδιευθύντρια ειδήσεων και παρουσίαζε το κεντρικό µαγκαζίνο από το 1996, ενώ έχει συνεργαστεί µε διάφορα περιοδικά και έντυπα. Τα τελευταία χρόνια τη βλέπουµε στους τηλεοπτικούς δέκτες µέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ. Η «Αίθουσα Σύνταξης» έριξε αυλαία, αλλά η «∆εύτερη Ματιά» την έφερε πάλι στη θέση της παρουσιάστριας. Οι πολιτικές απόψεις της είναι πλέον γνωστές και µέσω της ευνοϊκής παρουσίασης των κυβερνητικών θεµάτων, όπως την έχει κατηγορήσει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αλλά και µέσα από τις δηλώσεις που κάνει κατά καιρούς. Τα σχόλιά της είναι πάντα αιχµηρά όταν αφορούν τη Νέα ∆ηµοκρατία και κυρίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλωστε, κανείς δεν µπορεί να ξεχάσει την ένταση που είχε προκληθεί µετά την ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασµό στο facebook µιας εικόνας στην οποία απεικονιζόταν ο αρχηγός της Ν.∆. ως ζητιάνος, να επαιτεί για εκλογές. Η αντίδραση ήταν άµεση από τη Νέα ∆ηµοκρατία, που την είχε κατηγορήσει για έλλειψη αντικειµενικότητας.
ΔΩΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

EΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ για τη φετινή σεζόν το τιµόνι του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στην ΕΡΤ, που αποτελεί ουσιαστικά την επίσηµη κυβερνητική «φωνή» στην τηλεόραση. Είναι ένα πρόσωπο µε παρουσία στην ΕΡΤ από το 2003. Τότε -επί κυβέρνησης Κώστα Σηµίτηπροσελήφθη και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οι σκληροί κοµµατικοί του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά δεν την έβλεπαν µε ιδιαίτερα µεγάλη συµπάθεια. Την περσινή χρονιά, µάλιστα, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση µεταξύ του τότε διευθύνοντος συµβούλου, Λάµπη Ταγµατάρχη, ο οποίος την εµπιστευόταν, και του τότε διευθυντή Ενηµέρωσης, Σταύρου Καπάκου, ο οποίος προτιµούσε τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα για την αντικατάσταση του Πάνου Χαρίτου. Η όµορφη ∆ώρα επικράτησε τελικά, παρά το γεγονός ότι στο βιογραφικό της δεν υπήρχε θητεία στο πολιτικό ρεπορτάζ. Φέτος, δηµιουργήθηκε και πάλι διελκυστίνδα σχετικά µε την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου, το οποίο επιθυµούσε, όπως λέγεται, η Κατερίνα Ακριβοπούλου, η οποία έχει σηµαντικές «άκρες» στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ∆ώρα Αναγνωστοπούλου, ωστόσο, κέρδισε και αυτή την εσωτερική «αναµέτρηση». Η ίδια έχει καλές σχέσεις µε τους περισσότερους συναδέλφους της και απολαµβάνει την εµπιστοσύνη του Βασίλη Ταλαµάγκα, επίσης πολύ συµπαθούς στον κόσµο της ΕΡΤ. Προφανώς και κάποιων, µάλλον πολύ υψηλά ιστάµενων στο κυβερνών κόµµα, έστω κι αν δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν «ντουντούκα» του.

Ματίνα  Σπυροπουλου
*Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου
 
Top