Με αίτημα να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής τους και να εξετάζονται σε πιο σύντομο χρόνο τα αιτήματα ασύλου, εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως Αφγανοί, κατέλαβαν απόψε το οδόστρωμα μπροστά από τον καταυλισμό της Μόριας Λέσβου.

Από το πρωί της Παρασκευής στη Μόρια η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ένας Ιρακινός, 55 ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του λόγω προϋπάρχοντος καρδιολογικού προβλήματος (κολπικής μαρμαρυγής). Όμως το γεγονός έδωσε την αφορμή για μια ακόμα έκρηξη βίας μεταξύ Αφγανών και Αράβων.

Όπως αναφέρει το emprosnet.gr, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν σχεδόν ανήμποροι να αντιδράσουν. Στον καταυλισμό ζουν περισσότερα από 1000 παιδιά ηλικίας κάτω των οκτώ ετών και απαγορεύεται τα ΜΑΤ να χρησιμοποιήσουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης ή χημικά για να σταματήσουν τις ταραχές.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να σχηματίσουν με τις ασπίδες τους φράγματα ανάμεσα στις αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στη Λέσβο ζουν σήμερα 7.192 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου. Από αυτούς, οι 5.476 ζουν στον καταυλισμό της Μόριας, και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές στο νησί.

 
Top