Της Άννας Κανδύλη

Απέρριψε το αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας Β-Λ κα του Περικλή Μ. το Πενταμελές Εφετείο αναστολών.

Ένταση δημιουργήθηκε στη δικαστική αίθουσα από αλληλέγγυους που πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, φωνάζοντας συνθήματα, μετά την εκφώνηση της απόφασης. Άμεσα απωθήθηκαν εκτός της αίθουσας από αστυνομικούς.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας Γ. Γεράκης πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι το Εφετείο, για την 29χρονη Ηριάννα.

«Το ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το διδακτορικό της, είναι μία θλιβερή δυσχέρεια αλλά όχι ανυπέρβλητη.

Δεν μπορεί να αποτελέσει υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη εφόσον υπάρχει θεραπεία με την αναζήτηση παρατάσεως.», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεράκης

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι αλληλέγγυοι ανακοίνωσαν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Συνήγορος Ηριάννας: Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το ίδιο σθένος

«Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το ίδιο σθένος και την ίδια πεποίθηση ότι στο τέλος η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία» τόνισε μεταξύ άλλων ο συνήγορος της Ηριάννας Θοδωρής Μαντάς.

«Η σημερινή απόφαση κλείνει οριστικά την πόρτα στην Ηριάννα για να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος κατά τον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί κατ απόλυτο ρεπό αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή προοπτική γι αυτή τη νέα κοπέλα, γι αυτή τη νέα επιστήμονα». πρόσθεσε.

Κοντονής: Το Δικαστήριο φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του.

Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες».

Το κλίμα εξάλλου στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αρνητικό για την απόφαση και υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια, έστω και αν αυτή δεν εκφράζεται ευθέως δημοσίως.

Η ΕΛΑΣ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς αναμένονται αντιδράσεις των αλληλέγγυων και όχι μόνο.

Πηγή: real.gr

 
Top