Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένες φορές όταν μιλάτε σε έναν σκύλο εκείνος γέρνει το κεφάλι του πλάγια, μια κίνηση που κάνει τους τετράποδους φίλους να μοιάζουν γλυκύτατοι και αστείοι. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον Stanley Core, καθηγητή Ψυχολογίας και συγγραφέα πολλών βιβλίων που αφορούν στη συμπεριφορά των σκύλων, αυτή η χαριτωμένη κίνηση του κεφαλιού δεν σχετίζεται με την ακοή τους, όπως μπορεί να υποθέτετε οι περισσότεροι, αλλά με την όρασή τους.

Όπως αναφέρει ο Coren, τα σκυλιά παρατηρούν τις κινήσεις των ανθρώπων στην προσπάθειά τους να αντιληφθούν τι θέλουν εκείνοι να τους πουν και μιας και η μουσούδα τους αποτελεί εμπόδιο, γυρνούν τα κεφάλια τους στο πλάι, ώστε να μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν καλύτερα το μήνυμα που οι άνθρωποι τους στέλνουν. Προσπαθούν να έχουν μια καλύτερη θέαση των κινήσεων των χεριών καθώς και των εκφράσεων του προσώπου. Οπότε η κίνηση αυτή δεν έχει να κάνει με την ακοή τους, ότι δηλαδή παραξενεύονται με κάτι που μόλις άκουσαν αλλά με την όρασή τους που θέλουν να είναι καλύτερη και κατ΄επέκταση να κατανοήσουν καλύτερα τα ανθρώπινα μηνύματα.

 
Top