Iσχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 5,1 ρίχτερ σημειώθηκε 18 λεπτά πριν από τις 11 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κω. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με 7 χιλιόμετρα εστιακό βάθος, με το επίκεντρο μα εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 35 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω.


Η σεισμική δόνηση έρχεται λίγες ώρες μετά το σεισμό 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 04.46 τα ξημερώματα της Τρίτης. Σύμφωνα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 47 χλμ. ανατολικά-νοτιοανατολικά της Κω, κοντά στα τουρκικά παράλια.

Αναθεωρήθηκε προς τα πάνω ο ισχυρότατος σεισμός που έπληξε την Κω, τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο Β/Α της Κω μεταξύ των ακτών της Κω και της Τουρκίας και μάλιστα ήταν επιφανειακός. Οι μετασεισμοί είναι αδιάκοποι 15 και πλέον ημέρες μετά, με ορισμένους από αυτούς να είναι σημαντικής εντάσεως.

Από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση κατέρρευσε η οροφή και ένα τοίχος σε μπαράκι στην παλιά πόλη του νησιού, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν οι θαμώνες και να ανασυρθούν δύο άντρες νεκροί, ένας 39χρονος Τούρκος και ένας 22χρονος Σουηδός.

Εκατόν σαράντα μία κατοικίες κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμες από τον σεισμό στην Κω, από τις 523 που ελέγχθηκαν από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Από την 21η και μέχρι την 31η Ιουλίου έχουν διενεργηθεί συνολικά 778 αυτοψίες και πρωτοβάθμιοι έλεγχοι.
 
Top