Και υπογράμμισε ότι εξετάζει «ορισμένα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα» ως αντίποινα για την «πολύ, πολύ κακή συμπεριφορά», όπως τη χαρακτήρισε, του κομμουνιστικού καθεστώτος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Κάτι πρέπει να γίνει», είπε μιλώντας στη Βαρσοβία σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγκάσει την Πιονγκγιάνγκ να υποστεί «τις συνέπειες», διευκρινίζοντας ότι και ο ίδιος εξετάζει μια «αυστηρή» απάντηση.

«Καλώ όλες τις χώρες να αντιμετωπίσουν αυτή την παγκόσμια απειλή και να δείξουν δημοσίως στη Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν επιπτώσεις για την πολύ, πολύ κακή συμπεριφορά της», τόνισε.

Η Ουάσινγκτον εξετάζει «ιδιαίτερα αυστηρά» μέτρα, εξήγησε ο ίδιος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες τι θα κάνει με την Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο οι ελπίδες για μια ενιαία απάντηση της διεθνούς κοινότητας εξανεμίζονται καθώς Ρωσία και Κίνα προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ κατηγόρησε Μόσχα και Πεκίνο ότι «σφίγγουν το χέρι» του Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Χάλεϊ εξαπέλυσε επίθεση στις δύο χώρες επειδή δεν υποστηρίζουν ένα ψήφισμα που θα ενέτεινε τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης.


Όμως ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βλάντιμιρ Σαφρόνκοφ, χαρακτήρισε «μη αποδεκτές» τις περαιτέρω κυρώσεις και «απαράδεκτη» τη στρατιωτική δράση. Ενώ στο Πεκίνο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση για ηρεμία επαναλαμβάνοντας τη θέση της Κίνας στο ζήτημα.

Δεδομένου ότι Μόσχα και Πεκίνο έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Τραμπ καλείται τώρα να βρει διέξοδο ενόψει των επαφών του στη σύνοδο της G20 αύριο και μεθαύριο στο Αμβούργο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί για δεύτερη φορά με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Ρωσίας, την οποία επέκρινε χαρακτηρίζοντας «αποσταθεροποιητική» τη συμπεριφορά της τονίζοντας ότι συνεργάζεται με την Πολωνία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απειλές από τη Μόσχα.

Μετά την πρώτη συνάντησή του με τον Σι τον περασμένο Απρίλιο στο θέρετρό του, το Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, ο Τραμπ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το Πεκίνο είναι στο πλευρό της Ουάσιγκτον και ότι θα πίεζε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα. Αλλά το σχέδιο αυτό δεν απέδωσε, όπως ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter.

Το τελευταίο διάστημα ο Τραμπ ενέτεινε την κριτική του κατά της Κίνας καταγγέλλοντας ότι οι εμπορικές της συναλλαγές με την Πιονγιάνγκ αυξήθηκαν κατά 40% το πρώτο τρίμηνο του έτους, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Αλλά η σκληρή ρητορική της Ουάσιγκτον είναι μάλλον απίθανο να φέρει κοντά της το Πεκίνο, το οποίο εκτιμά διαφορετικά τη βορειοκορεατική απειλή, λένε αναλυτές.

Η παρουσία χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στη Νότια Κορέα, στην γειτονιά της Κίνας, ενοχλεί το Πεκίνο, που εκλαμβάνει τις συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Ουάσιγκτον με τη Σεούλ και την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος Thaad στη Νότια Κορέα ως κινήσεις που ανατρέπουν τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή.

Αυτό άλλωστε φανερώνει και η έκκληση Κίνας και Ρωσίας προς Ουάσιγκτον και Σεούλ να σταματήσουν τα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια και προς τη Βόρεια Κορέα να παγώσει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα.

Πηγή
 
Top