Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
http://nikosklitsikas.gr/

Στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη αυτοί που πιστεύουν
πως οι...
Κούρδοι που ζουν στη Συρία
"δεν επιθυμούν ούτε την εξουσία, ούτε Κουρδιστάν στη Συρία,
αλλά απλώς μια αυτοδιάθεση μέσω της άμεσης δημοκρατίας"...

...αυτό το αφήγημα-παραμύθι έχει τελειώσει οριστικά όσον αφορά τους "Κούρδους της Συρίας" για τη ροζ, ή δικαιωματική και μεταρρυθμιστική "αριστερά", τους "Radical chic" των "ανοικτών συνόρων", της "κοινωνίας των πολιτών" των ΜΚΟ-Σόρος και των "πολύχρωμων επαναστάσεων" για "ανθρώπινα δικαιώματα".
Μετά την πλήρη αποτυχία της "αραβικής άνοιξης" και με την ομολογία της Κλίντον πως "ξέφυγε από τον έλεγχο των ΗΠΑ το χαλιφάτο", ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να παίξει το "Κουρδικό χαρτί" στη Μέση Ανατολή. Αποτάσσοντας την πολιτική Ομπάμα που στήριξε μέχρι τέλους το "ισλαμικό κράτος" για την ανατροπή του Άσαντ, με επόμενο στόχο το Ιράν.
Στην πραγματικότητα δεν έχουμε ένα ενδιαφέρον προς τους Κούρδους, αλλά στοχεύουμε τη "Νέα Μέση Ανατολή" των ιμπεριαλιστών, με εργαλείο τους Κούρδους. Ένα νέο Κόσοβο της Μέσης Ανατολής, ένα προτεκτοράτο που θα στηρίζεται στις ΗΠΑ, Ισραήλ και τώρα τη νέα αραβική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία.

Σήμερα στο αναδυόμενο φιλόδοξο σχέδιο της δύσης για ένα "Κουρδιστάν στη Συρία", στις περιοχές της Συρίας που ακόμη ελέγχουν οι Κούρδοι των "Μονάδων Προστασίας του Λαού" (YPG) μαζί με τον FSA ("ελεύθερος συριακός στρατός", όπως έχουν βαπτίσει τους μισθοφόρους φονιάδες της δύσης τα ΜΜΕ), έχουν δημιουργηθεί 7 αμερικάνικες βάσεις και έχουν μεταφερθεί 13.000 πεζοναύτες του θείου Σαμ, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.
Δεν πρόκειται για συνωμοσιολογία ή επιστημονική φαντασία, αλλά επίσημες δηλώσεις ανώτατων στελεχών της ηγεσίας των Κούρδων του YPG, που από επικοινωνιακό σχεδιασμό αποσιωπούνται από τα ΜΜΕ.
Τα στοιχεία μεταφέρει με επίσημες δηλώσεις του ο Saban Hammu, ανώτατος "κομαντάντε" "Μονάδων Προστασίας του Λαού" (YPG), στην παναραβική εφημερίδα Sharq al Awsat και τις οποίες μπορούμε να συναντήσουμε αποσπασματικά στην αγγλόφωνη έκδοση: (english.aawsat), αλλά πουθενά στα δυτικά ΜΜΕ.
Ο Κούρδος "κομαντάντε" Saban Hammu είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: "Ο αριθμός των αμερικάνικων εγκαταστάσεων στην περιοχή χρησιμεύουν για να υπερασπιστούμε τη 'δημοκρατική συνομοσπονδία'"...
"Είμαστε σίγουροι πως τέτοια συντριπτική παρουσία αμερικάνικών δυνάμεων, σε ενωτική δράση με ισραηλινούς και σαουδάραβες πράκτορες στην περιοχή, θα δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες για να πειραματίστουμε στην 'δημοκρατική συνομοσπονδία' και τον φιλελεύθερο σοσιαλισμό που πιστεύουμε στο YPG"... ο Κούρδος "κομαντάντε"τα λέει όλα!
Επτά (7) αμερικάνικες βάσεις, αμερικανικά στρατεύματα, ισραηλινοί και σαουδάραβες "στρατιωτικοί σύμβουλοι" σε εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι του YPG (με την "αριστερή" προσωνυμία "Μονάδες Προστασίας του Λαού"). Παράνομη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο στρατιωτική δράση και κατοχή στο έδαφος μια κυρίαρχης κι ανεξάρτητης χώρας και χωρίς την έγκριση της νόμιμης και δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Συρίας.
Χρειάστηκε χρόνος, σχεδιασμοί και άφθονο χρήμα από τις μυστικές υπηρεσίες της δύσης και την ισραηλινή Μοσάντ για να δημιουργηθεί ο "προοδευτικός" μύθος των Κούρδων της Συρίας. Κούρδων που φιλοξενήθηκαν και βοηθήθηκαν όσο κανείς από την Συρία, τώρα δαγκώνουν το χέρι που τους έδινε φαγητό, ασφάλεια και προστασία.
Οι λιγοστές φωνές αγνοήθηκαν και πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτό τον σχεδιασμό, εναλλακτικό μιας ήττας της "αραβικής άνοιξης made in USA" στη Συρία, διαδραμάτισε η "αριστερά" των "Radical chic"-χωρίς στοιχεία καθωσπρεπισμού η "ιμπεριαλιστική αριστερά" με μανδύες τα "δικαιώματα", τις "μεταρρυθμίσεις", τον "ανανεωτισμό"- και η δημοσιογραφική αργυρώνητη πορνεία.
Τα παραδοσιακά κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης είχαν επισημάνει την εξαγορά των Κουρδικών, αλλά φωνή βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ.
Τον Απρίλη του 2014 το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελβετίας [Kommunisten ch] τονίζει "Το κουρδικό PKK χάνει την αξιοπιστία του στη διεθνή κι αντιιμπεριαλιστική αριστερά" κι επισημαίνει στο ντοκουμέντο με τίτλο "Για την ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή" ότι ο Cemil Bayik "άνθρωπος νούμερο δύο του PKK σε συνέντευξή του στην Αυστριακή εφημερίδα “Der Standard” (2 Νοέμβρη 2014) ομολογεί πως το κόμμα του βασίζεται στη συνεργασία με τις ΗΠΑ κι επιβεβαιώνει πως τους προμηθεύουν με όπλα διακηρύσσοντας πως τα προβλήματα στην περιοχή θα πρέπει να επιλυθούν με την αιγίδα των ΗΠΑ. Τώρα μπορεί κάποιος να καταλάβει την αναγκαιότητα εξουδετέρωσης του Οτσαλάν, μιας κι η βάση του, η προσωπική του διαβίωση ήταν η φιλόξενη Συριακή γη.
Ο Οτσαλάν κολυμπάει σε θέρετρο της Λαοδίκειας (δεκαετία του '80)... Ο ίδιος και το PKK είχαν την απόλυτη προστασία και βοήθεια στη Συρία... αυτό δυσκόλευε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών

Ένα σημαντικό σημείο εκείνης της συνέντευξης του εκπροσώπου του PKK μας δίνει το σημερινό πλαίσιο: “Για να οδηγηθούμε σε μια νέα απεικόνιση της Μέσης Ανατολής πρέπει να επιλυθεί το κουρδικό πρόβλημα". Ξεκάθαρα λέει κι ομολογεί πως η "λύση" του κουρδικού ζητήματος δεν είναι καθεαυτή αυτοσκοπός, αλλά αγιοποιεί το σκοπό υπέρ του μεγάλου σχεδίου της Νέας Μέσης Ανατολής.
Στις 11 Απρίλη 2017, πάντα οι Ελβετοί κομμουνιστές επισημαίνουν "Ενώ οι κομμουνιστές της Συρίας πολεμούν για την ειρήνη, το YPG καλεί τις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν τη Συρία!". Τονίζουν πως "έχουμε πολλές φορές αναλύσει την επιδιωκόμενη εθνική διχοτόμηση της Συρίας και καταλήξαμε ότι παρά τους συμβολισμούς και την 'κομμουνιστική' ρητορική δεν υπάρχει τίποτα το προοδευτικό ώστε υποστηριχθούν οι κουρδικές οργανώσεις όπως το PKK, το YPG ή το PYD. Η ευρωπαϊκή αριστερά τρέφει αυταπάτες σ' αυτό το θέμα".
Μετά τον τελευταίο βομβαρδισμό των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας ο ηγέτης των Κούρδων ανταρτών του YPG Salih Muslim, τόνισε: “Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να βομβαρδίζουν μόνον το καθεστώς, αλλά όλες τις δυνάμεις που χρησιμοποιούν βία εναντίον πολιτών”.
Πρόκειται για ωμή και προκλητική δήλωση, όχι μόνον γιατί υποστηρίζει την επιθετικότητα εναντίον της Συρίας, αλλά γιατί προκαλεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα Συρίας Μπάαθ, το οποίο δεν υπήρξε ποτέ αντικουρδικό και τουναντίον αποτελούσε τον πυλώνα υποστήριξης των Κούρδων που φιλοξενούνται στη Συρία και απολαμβάνουν υπερβολικών δικαιωμάτων και διευκολύνσεων. Επίσης αποτελεί σκληρή πρόκληση προς το  Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας, με Γενικό Γραμματέα τον βουλευτή Αμάρ Μπαγκντάς (Το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας παραδίδει μαθήματα μαρξισμού στους "Radical chic"), που συμμετέχει στην κυβέρνηση κι απολαμβάνει μεγάλης δημοτικότητας και εκλογικής δύναμης σε περιοχές με κουρδική παρουσία, έχοντας χαράξει την πατριωτική του πολιτική στο κάλεσμα αντίστασης όλου του Συριακού λαού, πέρα από εθνότητες, για την αντιμετώπιση των ιμπεριαλιστών.
"Ο Τραμπ μας βοηθάει περισσότερο από τον Ομπάμα" υποστηρίζουν δημόσια στο YPG. Ταυτόχρονα αυτό το κουρδικό κόμμα στην Ευρώπη θεωρείται από πολλούς ως κομμουνιστική οργάνωση ενώ αγιοποιεί τον Τραμπ, τον οποίο η ανανεωτική "αριστερά" αριστερά υποτίθεται δεν υποστηρίζει. Λες και θέλουν να αγνοούν πως στη Ροχάβα (κατεχόμενο Συριακό έδαφος από το YPG, που το αποκαλούν Δυτικό Κουρδιστάν) από καιρό έχουν βάσεις οι ΗΠΑ.
Ένας σημαντικός διανοητής που έχει κατανοήσει πλήρων το ρόλο των Κούρδων στη Συρία είναι ο Τζέιμς Πέτρας, ο μαρξιστής κοινωνιολόγος, που όμως έχουν εξαφανίσει τα ΜΜΕ.
Στη γειτονική Ιταλία ο βρώμικος ρόλος των Κούρδων ως λακέδων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, έχει επισημανθεί -πέρα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας που είναι σταθερά προσηλωμένο στη διεθνιστική αλληλεγγύη προς τον πρόεδρο Άσαντ (Αλληλεγγύη με τη Συρία και τον Πρόεδρο Άσαντ, με τους λαούς και χώρες που αντιστέκονται στον Ιμπεριαλισμό)- κι από τον Fulvio Grimaldi (εκδότη της εφημερίδας “Liberazione”, επίσημο όργανο της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" - Rifondazione Comunista).
Επίσης ο συγγραφέας δημοσιογράφος Stefano Zecchinelli, έχει καταδείξει με σαφήνεια το ρόλο των Κούρδων στη Συρία: "Το YPG υλοποιεί εθνοκάθαρση στη βόρεια Συρία, αφού συμφώνησε με τις ΗΠΑ την εγκατάσταση μιας στρατιωτικής αμερικάνικης βάσης στη Ροχάβα. Μια ημέρα θα ανακαλύψουμε ότι η Κομπάνι [Άιν Αλ-Άραμπ] ήταν το δεύτερο Κόσοβο;".
Στην Ελλάδα θεωρείται "προπατορικό αμάρτημα" να θίξει κάποιος τη σημερινή πραγματικότητα και το πως εξαγοράστηκαν οι Κούρδοι φύλαρχοι από τις ΗΠΑ. Κι η κοινωνική οργάνωση των Κούρδων είναι βασισμένη κύρια και πρωταρχικά στις οικογένειες-φυλές και σε επόμενη μοίρα τίθεται το ζήτημα, γλώσσας, παραδόσεων έθνους. Αρκεί να σκεφθούμε πως υπηρέτησαν με αμοιβή πιστά τους οθωμανούς και Τούρκους... στη σφαγή των Ελλήνων το 1922, στις σφαγές των Αρμενίων και τις σφαγές των Αράβων που υπέφεραν από κατοχή αιώνων από την οθωμανική αυτοκρατορία. Κι υπάρχει ένα ρητό στους γέροντες Άραβες της Μέσης Ανατολής: "Να θυμάσαι, ποτέ μην εμπιστευτείς Τούρκο και Κούρδο"...
Έτσι και στην Ελλάδα, στο μέτωπο της "Radical chic"αριστεράς πολλοί λίγοι τολμούν να υψώσουν αντικομφορμιστικό λόγο, να σπάσουν το ταμπού "Κουρδιστάν", παρότι τη δική μας πατρίδα ταλανίζουν τέτοια ζητήματα που αναδύει κατά καιρούς ο ξένος παράγοντας (Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος...), αλλά και που θα μπορούσαν να αναδυθούν στο προσεχές άμεσο μέλον. Ας σκεφθούμε γιατί δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν "αυτονομία-αυτοδιοίκηση" οι παράνομοι μετανάστες (λαθρομετανάστες) που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα κι από τους σχεδιασμούς του διευθυντηρίου θα αποτελέσουν μια σταθερή και μόνιμη παρουσία στην πατρίδα μας;
Ο μοναδικός φορέας που έθιξε το συγκεκριμένο ζήτημα στην Ελλάδα είναι η "Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Φιλία μεταξύ Ελλάδας-Συρίας" με την ανακοίνωση: "Η Συρία... ανήκει στους Σύρους"!
Μια μεμονωμένη φωνή αντίστασης είναι κι αυτή του ακτιβιστή Χριστόφορου Τραντάφυλλου, που δεν δίστασε αλλά και δέχθηκε απειλές ακόμη και για τη ζωή του. Κάνοντας μια εισαγωγή έθεσε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων: "Όσοι έχουν υποστηρίξει τους Κούρδους είναι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι αγωνιστές, ευαίσθητοι που στον αγώνα του Κομπανί είδαν έναν νέο αγώνα καταπιεσμένων που διεκδικούν την ελευθερία τους. Σε αυτό συνέβαλε όλη η μηχανή προπαγάνδας που είχε στηθεί από τα κάτω και που επιχειρούσε να το πετύχει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι αντιδράσεις για το τελευταίο άρθρο είναι αναμενόμενες και σε έναν βαθμό πολύ ακραίες. Λυπάμαι όμως αλλά η αλήθεια είναι άλλη από αυτήν που πιστεύετε και είναι πολύ σκληρή":  Έλληνες μισθοφόροι στο πλευρό του YPG

Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί με τους τζιχαντιστές εναντίον του λαού της Συρίας κι όπου είχαν κατακτήσει περιοχές οι σημαίες των Κούρδων κι αυτές του FSA, υψώθηκαν μαζί...
 
Η Συρία ανήκει σε όλους τους Σύρους! Το εθνικό, θρησκευτικό μωσαϊκό της, μέσα στους αιώνες και σήμερα, θα είναι με τη σημαία της πατρίδας Συρίας! Όλα τα υπόλοιπα είναι σχέδια... κι όπως δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν με την "αραβική άνοιξη made in USA" που σταμάτησε στην Αδούλωτη Δαμασκό, έτσι και τώρα θα έχουν την ίδια τύχη! Ένας είναι ο εχθρός των λαών... ο ιμπεριαλισμός! Μην καρτεράτε να λυγίσουν οι Αδέσποτοι Σύροι!
Ολοκληρώνοντας αυτό τον "κουραστικό" σχολιασμό -υπάρχει υλικό για τόμους βιβλίων- κι ελπίζοντας στον αναγνώστη και τη δυνατότητά του να κατανοήσει, κλείνουμε με δύο θέματα άκρως σημειολογικού-συμβολικού περιεχομένου κι όχι μόνον ενδιαφέροντος:
* Τη δραστηριοποίηση υπέρ του "Κουρδιστάν" του Bernard-Henri Lévy
* Φωτογραφικό υλικό, μικρό φωτορεπορτάζ, που όπως λέγεται "Μια Εικόνα... Χίλιες Λέξεις"

Ο αρχιτέκτονας της "αραβικής άνοιξης", ο σιωνιστής Bernard-Henri Lévy βρισκόταν συνεχώς κι αδιάκοπα δίπλα στους Κούρδους "μαχητές".
Μάλιστα στο 69ο Φεστιβάλ των Καννών, Μάης 2016, το πιο διάσημο διεθνές κινηματογραφικό γεγονός, η κορυφή της 7ης Τέχνης, ο
Bernard-Henri Lévy πρωταγωνίστησε με την ταινία προπαγάνδας των Κουρδικών αγώνων, των ηρωϊκών "Πεσμεργκά" (αυτοί που αντιμετωπίζουν το θάνατο).
Serwan Sabir Barzani, Mustafa Ali Jaafar, Bernard-Henri Lévy au photocall de Peshmerga de Bernard-Henri Lévy au 69ème Festival de Cannes le 20 mai 2016.
Ο Bernard-Henri Lévy είναι απ' αυτούς που διαμόρφωσαν το lifestyle, το σύμβολο της "ατρόμητης κι ηρωικής Κούρδισσας αντάρτισσας", που σήμερα φιλοξενείται σε όλα τα περιοδικά μόδας της υψηλής κοινωνίας των σαλονιών της δυτικής αριστοκρατίας.
Πόσοι αναρωτήθηκαν πως και γιατί έγινε ξαφνικά θέμα μόδας και προβολής το Κουρδικό ζήτημα από όλα τα ΜΜΕ κι οι όμορφες "αντάρτισσες" εξώφυλλα κι αφιερώματα στα πιο σικ κοσμικά περιοδικά;


-
Κανένα ΜΜΕ με ευθύνη της δημοσιογραφικής πορνείας σε διατεταγμένη υπηρεσία, δεν μίλησε για το Φεστιβάλ των Καννών και τον Εμίρ Κουστουρίτσα, γνωστό στην Ελλάδα για το έργο του, αλλά και τη συνεργασία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Απολύτως "φυσιολογικό" μιας κι ο Εμίρ Κουστουρίτσα δεν είναι μαριονέτα. Έτσι "διέφυγε" της δημοσιογραφικής αντίληψης η μεγαλειώδης απλή αλλά συγκλονιστική δήλωση του.
Εμίρ Κουστουρίτσα: "Για να προωθήσουν μπροστά τις ιδέες ενός διαφορετικού κόσμου έξω από δεσμεύσεις;
Έμειναν λίγοι...
Νεκρός ο Τσάβες...
Νεκρός ο Καντάφι...
Νεκρός ο Φιδέλ...
Κι η οργή τους θα ξεσπάσει εναντίον του Άσαντ και του Μαδούρο. Και γι' αυτό [τις ιδέες μου] έπαιξα τις Κάννες".
Εδώ βρίσκει απάντηση το ερώτημα: Γιατί Κούρδοι της Συρίας πολεμούν εναντίον του προέδρου Άσαντ;
Θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει κάτι περισσότερο επεξηγηματικό για ότι συμβαίνει με τόσα λίγα λόγια από τον Καλλιτέχνη που αδιαφόρησε για την "τιμωρία" από το υπέρ-εθνικό κεφάλαιο για τις Κάννες, μπροστά στις ιδέες του;

* "Μια Εικόνα... Χίλιες Λέξεις" για τις "Μονάδες Προστασίας του Λαού"-YPG:







 
Top