Νέα παρενόχληση δέχθηκε το ελικόπτερο που μετέφερε τον Προκόπη Παυλόπουλο από την Χίο προς τις Οινούσσες, μετά τη χθεσινή πρόκληση, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον Υπουργό Άμυνας πλησίαζαν τη Ρόδο.

Λίγο μετά την απογείωση του ελικοπτέρου από τη Χίο σήμερα, οι πιλότοι του προειδοποιήθηκαν ότι «πετούν σε τουρκικό εναέριο χώρο». Οι Έλληνες αξιωματικοί συνέχισαν κανονικά την πορεία τους, χωρίς να απαντήσουν, ενώ δίπλα τους πετούσε ένα ζευγάρι τουρκικών F-16.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο, για πραγματοποιήση ασκήσεων με πραγματικά πυρά, ενώ στην περιοχή στέλνει και το πλοίο Τσεσμέ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε αναχωρώντας για τα Κατεχόμενα, ότι από εδώ και πέρα «θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο».

Κατηγόρησε την ίδια ώρα, την Κυπριακή και την Ελληνική Δημοκρατία ότι, προέβησαν σε «μονομερές βήμα» με το να ξεκινήσουν τη γεώτρηση ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα, δείχνοντας έτσι την πραγματική του πρόθεση.

Εντείνοντας τις απειλές του, σημείωσε ότι Τουρκία και Κατεχόμενα θα αντιδράσουν με το δικό τους βήμα στη γεώτρηση της Λευκωσίας.

«Δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός λαός. Το σχέδιό τους είπε είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν.

Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς η Τουρκία και η ‘ΤΔΚΒ’ (σ.σ. το ψευδοκράτος) δεν θα μείνουν αμέτοχοι, θα κάνουν βήμα μαζί. Δίνοντάς το αυτό ως αφορμή θα εγκαταλείψουν το τραπέζι. Εμείς αυτό το σχέδιο το είδαμε αλλά δεν έγινε όπως ήθελαν. Η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα μπλόκαρε εξαιτίας τους και ο ΓΓ έλαβε την απόφαση να μην συνεχίσει με αυτό τον τρόπο» είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε ακόμα πιο προκλητικά, τονίζοντας πως, «αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν.

Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν οι κύριοι τους βράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τους κακόμαθαν.

Ό,τι και να κάνουν τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ε.Ε. τους ενθαρρύνει.

Ήταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί».

Ανέφερε επίσης ότι, «θα ήθελα πολύ να δω το πραγματικό πρόσωπο, ποιες χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρύβονταν πίσω από το κυπριακό πρόβλημα».

Και κατέληξε απειλητικά: «Από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Εμείς από τη μέρα που ήρθαμε στην εξουσία μέχρι σήμερα ήμασταν ένα βήμα μπροστά για τη λύση και δεν διστάσαμε καθόλου. Πήραμε και πολιτικά ρίσκα αλλά αν μια πλευρά δεν θέλει, τότε πρέπει να κοιτάξει κανείς το δικό του καλό.

Θα πάω στην ‘τδβκ’ και εκεί θα διαβουλευτούμε. Θα καθορίσουμε τι οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε», έκλεισε.

 
Top