Αντιμέτωποι με την αγανάκτηση και την οργή των Ελλήνων πολιτών βρίσκονται ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξαιτίας των αιμοσταγών πολιτικών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο των Μνημονίων, κάτι που πλέον αποτυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια και στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», η διαρκής παράταση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και η σαφής επιδείνωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια βλάπτουν σοβαρά κι ανεπανόρθωτα – αλλά σίγουρα όχι άδικα - το προφίλ του κυβερνητικού διδύμου Τσίπρα – Καμμένου.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις του Ιουνίου, της Κάπα Research και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας φαίνεται ξεκάθαρα η ζημιά που έχει υποστεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στη μέτρηση του ΠΑ.ΜΑΚ. αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 33% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ποσοστό 15% (διαφορά 18 μονάδων).
Αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση της Κάπα Research, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 9,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στο αφήγημα που επιχειρεί να πλασάρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι σε όλες τις μετρήσεις που έχουν γίνει μέσα στον Ιούνιο, η πλειονότητα των πολιτών φαίνεται να εκτιμά πως η κυβέρνηση υπέστη δεινή ήττα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και δεν πήρε ποτέ αυτό που ήθελε, δηλαδή την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.


Στο «συρτάρι» του Τσίπρα ο ανασχηματισμός

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα, πάντα, με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι τελεί υπό «κόκκινο» συναγερμό, καθώς όλες οι μέχρι τώρα εξαγγελίες του κ. Τσίπρα έχουν πέσει στο κενό, με κυβερνητικές πηγές να καταγγέλλουν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Υπό το πρίσμα αυτό και με φόντο το φανερά αρνητικό κλίμα που εισπράττουν το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου, άρχισαν να «φουντώνουν» εκ νέου τα σενάρια περί νέου ανασχηματισμού.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, άλλωστε, κατά πληροφορίες πάντα, που εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει στο επόμενο διάστημα να ξαναμοιράσει την κυβερνητική τράπουλα, επιδιώκοντας μια πολιτική και κομματική «επανεκκίνηση», σε μια προσπάθεια να συμμαζευτούν τα... ασυμμάζευτα.

Τα σενάρια που ήδη ακούγονται θέλουν τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όχι μόνο να αποχωρεί από την καρέκλα του, αλλά και να μένει οριστικά εκτός κυβέρνησης, μετά και τη φθορά που υπέστη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους Θεσμούς.

Κατά πληροφορίες, την πόρτα της εξόδου δεν αποκλείεται να δουν τόσο ο Νίκος Τόσκας, όσο και ο Γιάννης Μουζάλας, οι οποίοι δέχονται επικρίσεις σε σχέσεις με τις έως τώρα υπουργικές «επιδόσεις» τους.

Αντιθέτως, στο τιμόνι του υπουργείου Παιδείας σε περίπτωση ανασχηματισμού – όταν κι όποτε αυτός γίνει – φαίνεται πως παραμένει ο Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Το ίδιος, όμως, δεν για τον πολιτικό του υφιστάμενο, τον Κώστα Ζουράρι, για τον οποίο υπάρχουν ήδη μεγάλες «γκρίνιες» όσον αφορά τις κατά καιρούς δηλώσεις του.

Σίγουρα, ο χρόνος και η ανακοίνωση ενός ανασχηματισμού αποτελεί ξεκάθαρα πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πλέον πως η «επιστροφή στην κανονικότητα» που ο ίδιος επιδιώκει να έχει, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Η κλεψύδρα μετράει αντίστροφα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Και, δυστυχώς, το Μαξίμου μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται πως έχει πέσει στην «κινούμενη άμμο» της ακατάσχετης παροχολογίας που το ίδιο δημιούργησε.

Κι όπως επισημαίνει ο θυμόσοφος λαός: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

newsbomb.gr
 
Top