Τη λήψη νομοθετικών μέτρων, έτσι ώστε από κάποιο χρονικό διάστημα κι έπειτα (π.χ. πενταετία), οι ανώτατοι δικαστές να μπορούν να μεταπηδούν σε θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας, προτείνουν με κοινή τους δήλωση οι πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης και Γιάννης Ιωαννίδης.

Αφορμή για τη δήλωση των κκ Σκανδάμη και Ιωαννίδη αποτέλεσε η κατάληψη της θέσης του επικεφαλής του Νομικού Γραφείου της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού από την έως πριν δέκα μέρες πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Ειδικότερα, στη δήλωσή τους αναφέρουν κατ΄ αρχάς, ότι «η κατάληψη της θέσης της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού από την έως πριν δέκα μέρες πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αναδεικνύει απροκάλυπτα μια αθέμιτη πολιτική ταύτιση, που ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, κλονίζει το ίδιο το Κράτος Δικαίου και τη θεμελιώδη Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών».

Βεβαίως -συνεχίζουν- «αυτή η θλιβερή κατάσταση των ιδιαίτερων σχέσεων κυβερνήσεων με δικαστικούς λειτουργούς, αν και πρώτη φορά συντελείται σε τόσο υψηλό επίπεδο και με τόσο προκλητικό τρόπο, δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά αποτελεί μια οικεία πρακτική της εκτελεστικής εξουσίας, την οποία τα κόμματα ως αντιπολίτευση στηλιτεύουν αλλά ως κυβέρνηση με πάθος ευνοούν».

Δηλαδή, επεξηγούν οι πρώην γενικοί γραμματείς, «ο εναγκαλισμός της εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαστική είναι ένα διαχρονικά επαναλαμβανόμενο win - win παίγνιο, όπου δικαστικοί λειτουργοί μετά τη συνταξιοδότησή τους μεταπηδούν σε διάφορες θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας». Προσθέτουν: «Αυτή η κατάσταση υπονομεύει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», καταλήγοντας: «Αν θέλουμε λοιπόν να θωρακίσουμε το κράτος δικαίου από τέτοια φαινόμενα που τρομάζουν τους πολίτες για την ασφάλεια των δικαιωμάτων τους, πρέπει να θεσμοθετήσουμε ένα βέβαιο χρονικό όριο μετά τη συνταξιοδότηση δικαστικών λειτουργών, λ.χ. πενταετία, εντός του οποίου θα απαγορεύεται η μεταπήδησή τους σε θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Μια τέτοια θεσμική εγγύηση του Κράτους Δικαίου μπορεί και πρέπει να περιληφθεί και στην επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση».

 
Top