Οι καθημερινοί αναγνώστες της στήλης είστε ενημερωμένοι εγκύρως και εγκαίρως, πριν από όλους τους άλλους, για τις εξελίξεις και το παρασκήνιο στο «σήριαλ» με τους δανειστές εν όψει και της νέας συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη…

Την ώρα που η προπαγάνδα της κυβέρνησης κατά κύριο λόγο αλλά και η ασχετοσύνη διαφόρων δημιουργούσαν «κλίμα» περί δήθεν αδιεξόδου και ρήξης, οι πληροφορίες που σας μεταφέραμε ήταν ακριβείς, ήταν σωστές και επιβεβαιώνονται καθώς οδηγούμαστε ως χώρα ολοταχώς προς νέα ντροπιαστική συνθηκολόγηση.

Από την αρχή λέγαμε -κόντρα στα παραμύθια περί «σκληρών διαπραγματεύσεων»- ότι το δίδυμο Τσίπρα και Τσακαλώτου θα δεχτούν να πάρουν από τους δανειστές ό,τι τους δώσουν, στην προσπάθεια τους να κρατηθούν όσο δίνεται παραπάνω μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Αφού μεσολάβησαν διάφορα,  είχαμε την προημιτελική ίσως φάση της συμφωνίας για την παράδοση και την υποταγή της Πέμπτης. Από το Σάββατο σας είχα ενημερώσει ότι οι δανειστές διαμήνυσαν στους κυβερνώντες ότι «πρέπει να ξεχάσουν και τους λεονταρισμούς για τη Σύνοδο Κορυφής αν θέλουν να εγκριθεί η εκταμίευση των χρημάτων τα οποία, όπως έχουμε κουραστεί να λέμε, θα επιστρέψουν αυτομάτως στους δανειστές». Η  παρουσία του νέου Γάλλου υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα Μπρουνό Λε Μερ λοιπόν είχε αυτόν ακριβώς το σκοπό. Ως «βαποράκι» του Σόιμπλε μετέφερε στον Τσακαλώτο αυτήν την απειλή διανθισμένη με υποσχέσεις για «βελτιωμένες διατυπώσεις» στο θέμα του χρέους και για «αναπτυξιακή βοήθεια» προς την Ελλάδα. Στην πράξη δηλαδή τίποτε αφού το χρέος παραπέμπεται για μετά τις γερμανικές εκλογές ενώ οι …αναπτυξιακοί λαγοί με τα πετραχήλια τάζονται από την εποχή του Γιουνκέρ μόνο και μόνο για να συντηρείται το όλο παραμύθι. Οι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα αποκαλύπτουν ότι ούτε αυτό το "χατήρι" -για βελτίωση της πρότασης με την προσθήκη της λεγόμενης "ρήτρας ανάπτυξης"- δέχεται να τους κάνει ο Σόιμπλε. Τώρα που τους έχει πεσμένους στα τέσσερα, γιατί να τους κάνει παραχωρήσεις;

Πριν από τη συνάντηση του Λε Μερ με τον Τσακαλώτο είχε προηγηθεί και η άλλη απειλή των Γερμανών στους δικούς μας ότι αν δεν περιοριστούν μόνο στην εκταμίευση της δόσης των 7 δις ευρώ εν όψει της νέας συνεδρίασης του Eurogroup τότε θα την …χάσουν και αυτήν και θα τρέχουν μέσα στο καλοκαίρι να σωθούν –και- από την τυπική χρεοκοπία.

Δύο στα δύο λοιπόν έχει χάσει και σε αυτή τη φάση ο κ. Τσίπρας που έχει ήδη αναθέσει στους αυλοκόλακες του, Καρανίκες κλπ να βρουν ένα επικοινωνιακό περιτύλιγμα με το οποίο θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει το νέο Βατερλό που του έρχεται μέσω του Eurogroup.

Πέρα όμως από αυτό καθαυτό το θέμα της αξιολόγησης, της εκταμίευσης της δόσης, της (μη) ρύθμισης του χρέους, ο γενικότερος απολογισμός είναι τραγικός. Αυτό που καταλαβαίνουν όσοι ασχολούνται ενδελεχώς με τα ζητήματα αυτά είναι ότι η χώρα μας δεν έχει μόνο καταστραφεί οικονομικά και εθνικά. Έχει χάσει και οποιοδήποτε διαπραγματευτική δυνατότητα διέθετε. Ακόμη και την παραμικρή. Αυτό το γνωρίζουν και οι δανειστές αφού οι ίδιοι το φρόντισαν και το πέτυχαν μια χαρά εξασφαλίζοντας την υποταγή των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα. Το μόνο που έμεινε στους δικούς μας, τους τωρινούς και τους προηγούμενους, είναι να συμπεριφέρονται σαν «καλά παιδιά» με τη διαφορά ότι αυτό αποτελεί στρατηγικό μειονέκτημα και καθόλου πλεονέκτημα όταν έχεις να κάνεις με τις διεθνείς συμμορίες του χρήματος.

Ύστερα μάλιστα και από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, ο -άνθρωπος των τραπεζιτών- Μακρόν θέλει να παίξει αποκλειστικά το δικό του παιχνίδι για να εξασφαλίσει μια ισοτιμία στις σχέσεις του με το Βερολίνο. Στο πλαίσιο αυτό «χρησιμοποιεί» την Ελλάδα μέχρι τη στιγμή που θα έρθει σε συμφωνία με την Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Η φραστική στήριξη μέσω του υπουργού του για την επίτευξη «συμφωνίας» στο Eurogroup για την Ελλάδα είναι ένας τέτοιος ελιγμός και τίποτα παραπάνω. Οι Τσιπροτσακαλώτοι το έχουν ρίξει βέβαια στα πανηγύρια – ε, ίσως είναι ακόμη και υπό την επήρεια του Gay Pride…
Μ. Γιαλούρος
 
Top