«Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει ήδη»

Ο πήχης που είχε σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία πλέον έχει φτάσει στο έδαφος, η γραβάτα της υπόσχεσης του κ. Τσίπρα τελικά αποδείχθηκε ένα άδειο πουκάμισο, δήλωσε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, στις 15 Ιουνίου.

«Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι στη βάση όλων αυτών που έχουν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα και όλων αυτών που έχουν ειπωθεί» είπε ο κ. Βρούτσης για τη διαβούλευση που αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και πρόσθεσε: «Ο στόχος για το κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένει ακόμα ανοιχτός μέχρι τη 15η Ιουνίου, δεύτερον η ποσοτική χαλάρωση, στην οποία έπρεπε να έχουμε μπει από τον Μάρτιο του 2015 -έτσι είχαμε προγραμματίσει από την κυβέρνηση Σαμαρά- αποτελεί "όνειρο θερινής νυκτός" και όσον αφορά το χρέος, οι προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ, σεισάχθεια διαγραφή χρέους, έχουν χαθεί για πάντα, ενώ η συμφωνία του 2012, που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά, φαίνεται ότι και αυτή -μετά τη συμφωνία Τσακαλώτου τον Μάιο του 2016- "πάει περίπατο" και πλέον προσδοκούμε με αυτά που ακούμε σε μία λεκτική επιδίωξη, ότι το χρέος μελλοντικά θα αντιμετωπισθεί».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ στο θέμα του χρέους ο κ. Βρούστης επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, «έχει τοποθετηθεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες ότι πρέπει να γίνει διόρθωση και μία βελτίωση στο προφίλ του χρέους, δηλαδή και στην επιμήκυνση της αποπληρωμής και στη βελτίωση των επιτοκίων και στη σταθεροποίηση των επιτοκίων». Υπογράμμισε δε ότι «το 2012 έγινε η μεγαλύτερη στην παγκόσμια οικονομική ιστορία μείωση του χρέους, καθώς εκατό δισεκατομμύρια απομειώθηκε το χρέος με τον Παπαδήμο και 32 δισ. ευρώ απομειώθηκε το χρέος με τον Σαμαρά». «Μακάρι να μπορούσε να κάνει το ίδιο και ο κ. Τσίπρας. Και όχι μόνον αυτό, κάναμε και αλλαγή στο προφίλ του χρέους. Σήμερα θα πληρώναμε 16,5 δισ. τόκους και πληρώνουμε μόλις 5,5 δισ. τόκους. Αυτό είναι πράγματι μείωση του χρέους. Τι έχει πετύχει 2,5 χρόνια μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος; Ούτε ένα ευρώ. Και τώρα πάμε με την προσδοκία της λεκτικής επίλυσης» παρατήρησε.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ τόνισε ότι «ο νόμος Κατρούγκαλου- ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ένας νόμος, ο οποίος έχει καταρρεύσει ήδη, όχι μόνο στην πράξη, από πλευράς δομών, αλλά και στη συνείδηση του κόσμου». «Όλες οι βασικές θεμελιακές παραδοχές, στις οποίες στηριζόταν ο νόμος, έχουν καταρρεύσει. Το επίτευγμα της προσωπικής διαφοράς, το εφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ, καταργήθηκε. Η προσωπική διαφορά πέρασε τα 3 δισ. ευρώ σε μειώσεις, κάτι το οποίο υποσχόταν ότι θα γίνει αύξηση των συντάξεων και στο μέλλον. Δεύτερον, οι αυξήσεις των συντάξεων που υποσχόταν ο νόμος μέσα από την αλλαγή του πληθωρισμού και του μοντέλου του ρυθμού ανάπτυξης πάγωσε μέχρι το 2022. Τρίτον, όσον αφορά τη λειτουργία, το νοικοκύρεμα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος, είναι όλα στον αέρα, χάος και Βαβέλ» διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «θέλει μία δομική αλλαγή το σύστημα, να γίνει πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό και με πολύ λιγότερες εισφορές».

Ερωτηθείς πώς μπορεί να επιτευχθεί η μείωση των εισφορών, χωρίς μείωση των συντάξεων σημείωσε ότι ο ίδιος ως υπουργός «μείωσε τις εισφορές κατά 6 μονάδες και δεν πειράχτηκαν οι συντάξεις, γιατί μέσα από το κυνήγι της αδήλωτης εργασίας, με το σύστημα Άρτεμις, μέσα από δομικές αλλαγές σε όλη τη λειτουργία της αγοράς εργασίας, υπήρξε εξισορρόπηση στην απώλεια του 1,2 δισ. ευρώ από τη μείωση των εισφορών».

 
Top