Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε το απόγευμα της Τρίτης να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της στον τομέα της καθαριότητας.

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν έκαναν δεκτή τη βελτιωτική πρόταση που τους παρουσίασε ο το πρωί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνέπεια η απεργία να συνεχίζεται εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, με τα σκουπίδια σε κάθε γειτονιά να σχηματίζουν λόφους και τους ειδικούς να προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη Δημόσια Υγεία.

Κατόπιν της απόφασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ, ενώ θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη 24ωρη πανελλαδική απεργία την προσεχή Πέμπτη, οπότε θα επανακαθοριστεί η περαιτέρω στάση της Ομοσπονδίας.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Η τροπολογία της κυβέρνησης φέρνει απολύσεις - ΒΙΝΤΕΟ

"Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό, όμως οι κάποιες βελτιωμένες προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα διότι πιστεύουμε ότι η τροπολογία που κατεβάζει η κυβέρνηση θα έχει απολύσεις", ανέφερε πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Νίκος Τράκας.

Συμπλήρωσε επίσης πως "συνεχίζουμε μέχρι την Πέμπτη. Δίνουμε τη μάχη για να περάσει η πρόταση που έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση και μετά την απεργιακή κινητοποίηση θα συνεδριάσει ξανά η εκτελεστική επιτροπή".

Ο Νίκος Τράκας συμπλήρωσε ότι το προσωπικό ασφαλείας που πραγματοποιηθεί τη αποκομιδή των απορριμμάτων θα αυξηθεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Σκουρλέτης κατά Μητσοτάκη: Με εντολή του η ΔΑΚΕ υποστήριξε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα υπάρξει αποκλιμάκωση με την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η κυβέρνηση με κάθε πρόσφορο μέσο θα προστατέψει την Δημόσια Υγεία. Επίσης, όπως έπραξε και σε ανάρτησή του στο Twitter, κατηγόρησε την ΝΔ ότι με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ υποστήριξε στη συνεδρίαση της ΠΟΕ - ΟΤΑ τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό τη προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στη καθαριότητα υπογραμμίζοντας πως «η ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη για τη στάση της αυτή».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών σε δήλωσή του στον Alpha υποστήριξε σε πάρα πολλούς δήμους γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών ενώ στην Αθήνα μετά την αναστολή της απεργίας της ΠΟΠ- ΟΤΑ το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο.

Δείτε την ανάρτηση του κ. Σκουρλέτη:

Οι δεσμεύσεις του Τσίπρα στους συμβασιούχους της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:

1. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

3. Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

4. Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Κόντρα στη βουλή για τους συμβασιούχους

Και ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωνε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων της, στην Ολομέλεια της Βουλής έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή απορριμμάτων που είχε κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Νωρίτερα, επίθεση στη ΝΔ είχε εξαπολύσει από το βήμα της βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης "Είστε όμηροι των ιδεοληψιών σας, των ακαμψιών σας, ενός ακραίου αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού και είναι ακατανόητο γιατί δεν θέλετε να δώσετε λύση σε αυτό το θέμα" τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

"Μαθαίνω ότι αυτή τη στιγμή που συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η παράταξή σας κατευθύνεται να μην υιοθετήσει την πρόταση του προέδρου για αναστολή της απεργίας. Επιλέγετε αυτή τη στιγμή, χάριν της ομηρίας σε ιδεοληπτικές νεοφιλελεύθερες απόψεις, να βυθίζονται η Αθήνα και η χώρα στα σκουπίδια, να θέλετε βιαίως να σταματήσει η εργασιακή σχέση των μέχρι τώρα εργαζομένων για να παραδώσετε τον τομέα αυτόν στα κερδοσκοπικά συμφέροντα που υπηρετείτε;"

"Στο βωμό ποιας σκοπιμότητας θέλετε να παίζετε με ανθρώπινες ζωές, με θέσεις εργασίας, με τα σκουπίδια, με την υγεία; Εάν επιλέξετε αυτή τη στείρα στάση, πρόκειται για μια ανάλγητη και πλήρως αντικοινωνική τοποθέτηση" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

"Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ουδέποτε όσο είμαι στο υπουργείο Εσωτερικών απευθυνόμενος είτε δημόσια, είτε σε κατ ιδίαν συναντήσεις με εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και συμβασιούχους στην καθαριότητα, δεν δημιούργησα την παραμικρή προσδοκία ότι μετά το πέρας της 31ης Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, όπως προέβλεπε παλαιότερη νομοθετική μας ρύθμισης, οι συμβάσεις αυτές θα μετατρέπονταν σε αορίστου χρόνου" είπε μεταξύ άλλων.

Την πρόβλεψη ότι και η νέα διάταξη που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση για τους συμβασιούχους θα καταπέσει για λόγους ισότητας έκανε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι η τροπολογία είναι φωτογραφική για τους συγκεκριμένους συμβασιούχους, την ώρα που μένουν εκτός οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες.

«408 είναι τα μόρια που παίρνουν οι συγκεκριμένοι με δύο οκτάμηνα εργασίας, ενώ τα μάξιμουμ μόρια για την πενταετία είναι 420, 12 μόρια αφήνετε. Είναι φωτογραφικό για τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Τακτοποίηση της εκλογικής πελατείας λέγεται αυτό. Θα πέσει για λόγους ισότητας η διάταξη αυτή. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι προσλήψεις αφορούν μόνο σε 2.500 ανθρώπους, την στιγμή που οι συμβασιούχοι είναι 10.000.

«Γιατί πρέπει να αφορά μόνο αυτούς; Τους υπόλοιπους δεν τους σκέφτεστε. Οι υπόλοιποι γιατί δεν πρέπει να πάνε να δουλέψουν», τόνισε και υπενθύμισε ότι ακόμη και η προσωρινή ρύθμιση θα καταπέσει. Και τούτου διότι η κυβέρνηση φέρνει εκ νέου παράταση των συμβάσεων, μέχρι να ολοκληρωθεί το ΑΣΕΠ αλλά όχι αργότερα από 31 Μαρτίου.

«Δεν επιτρέπονται οι παρατάσεις, όπως απεφάνθη το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά το ξανακάνετε», υπογράμμισε ο Μάκης Βορίδης.

«Δεν είναι η ΝΔ αυτή που παρέτεινε συμβάσεις εκ του νόμου, εσείς το κάνατε», είπε επίσης ο κ. Βορίδης στη συζήτηση της τροπολογίας για τους συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας.

«Αρχικά ο κ. Βερναρδάκης παρέτεινε τις συμβάσεις έως τις 31/12/2016 για να ακολουθήσει η κ. Γεροβασίλη να τις παρατείνει έως τις 31/12/2017, εμείς είπαμε σε αυτούς τους ανθρώπους ξέρετε ότι θα συνεχίσετε να εργάζεστε;», συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης και επεσήμανε: «Εάν, λοιπόν, εκείνη τη χρονική στιγμή που σας λέγαμε ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό, ότι θα δημιουργήσει εμπλοκή, την θυμάμαι τη συζήτηση μας σαν να είναι χθες αντί να κάνετε αυτό που ήταν κλείσιμο ματιού, γιατί δεν καλέσατε τους δήμους τότε να κάνουν τα οργανογράμματα για να πάμε σε κανονική διαδικασία προσλήψεων; Εύκολη, απλή, καθαρή λύση. Δεν το κάνατε γιατί αισιοδοξούσατε και δηλώνατε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου θα είναι θετική».

«Τι τις κάνετε αυτές τις δηλώσεις μη νομικός άνθρωπος;», είπε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ τόσοι και τόσοι άνθρωποι και σας λέμε ότι έτσι θα γίνει και γίνεται. Δωρεάν υπηρεσίας παροχή νομικών συμβουλών στην κυβέρνηση κάνουμε».

 
Top