Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Jeff Sessions, ανακοίνωσε χθες μια νέα πολιτική της κυβερνήσεως η οποία θα απαγορεύει τις πληρωμές σε τρίτους και ιδρύματα που έχουν απασχολήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επί διοικήσεως Ομπάμα, δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα σε ιδρύματα και εταιρίες παράνομα και χωρίς έλεγχο με αποτέλεσμα να κατασπαληθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Παραλήπτες στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν αριστερές οργανώσεις υπέρ των ανοιχτών συνόρων και της παράνομης μεταναστεύσεως, κάτι που θυμίζει αρκετά και τις οργανώσεις που χρηματοδοτούνται και στην Ελλάδα.

Οι αλλαγές θα γίνουν χωρίς να χρειαστεί έγκριση του Κογκρέσου, καθώς απλώς θα χρειαστεί να επαναφέρουν το νόμο στην αρχική του μορφή (1970).

Η χρηματοδότηση ιδρυμάτων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με τον κοινοτικό νόμο επανεπένδυσης, μια πρακτική με την οποία απαιτούσαν από τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χρηματοδοτούν «κοινοτικές οργανώσεις» και ιδρύματα ώστε να αντισταθμίζουν τις ατασθαλίες τους. Μετά την οικονομική κρίση του 2008 ο Ομπάμα μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης έδωσε χρήματα χωρίς έλεγχο σε διάφορες ΜΚΟ κι έτσι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου ώστε να χαθούν εκατομμύρια δολλάρια.

Το 2015, μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο έθεσε υπό αμφισβήτηση την πρακτική αυτή, με την εκστρατεία μάλιστα να εγκαινιάζεται από τον σημερινό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η χθεσινή απόφαση τερματίζει την πρακτική αυτή. Τέλος λοιπόν οι χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων χωρίς έλεγχο, όπως γινόταν επί Ομπάμα. Είναι μια δέσμευση που είχε δώσει προεκλογικά ο Τραμπ: να κόψει τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής και όπως φαίνεται θα είναι άλλη μια δέσμευση που θα τηρήσει...

voicenews.gr
 
Top