Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της αποφάσισε χθες η ΠΟΕ – ΟΤΑ με την χώρα να βρίσκεται στο έλεος των σκουπιδιών.

Οι συνδικαλιστές δεν έκαναν δεκτή τη βελτιωτική πρόταση που τους παρουσίασε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με συνέπεια η απεργία να συνεχίζεται εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, με τα σκουπίδια σε κάθε γειτονιά να σχηματίζουν λόφους και τους ειδικούς να προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη Δημόσια Υγεία.

Κατόπιν της απόφασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ, ενώ την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη 24ωρη πανελλαδική απεργία, οπότε θα επανακαθοριστεί η περαιτέρω στάση της Ομοσπονδίας.

Πολιτική κόντρα

Σε πολιτικό επίπεδο, έχει ξεσπάσει σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή την απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Το Μαξίμου χρεώνει στη Νέα Δημοκρατία ευθύνες για την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων και της αποδίδει «πλήρη ταύτιση» με επιχειρηματικά συμφέροντα, λέγοντας ότι το σχέδιο της είναι να αναλάβουν ιδιώτες την αποκομιδή των απορριμμάτων.

«Επιχαίρει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια», αναφέρει χαρακτηριστικά το Μαξίμου.

Η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες, κρατά αιχμαλώτους τους συμβασιούχους και μετακυλίει την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο μέλλον».

Απαντώντας στο Μαξίμου τονίζει ότι «η θέση του προέδρου του κόμματος ήταν σαφής από την αρχή, όσον αφορά την απεργία των συμβασιούχων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ».

Σκουρλέτης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δυναμιτίζει την κατάσταση

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δυναμιτίζει την κατάσταση σε βάρος των εργαζομένων και της αυτοδιοίκησης» δηλώνει στο Real.gr ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης μετά τη στάση της συνδικαλιστικής παράταξης της Ν.Δ. στο θέμα της συνέχισης των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων.

Η κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση ότι πριμοδότησε τη συνέχεια της απεργίας με στόχο και την είσοδο ιδιωτών στην αποκομιδή των σκουπιδιών μέσω φίλιων σε αυτή δυνάμεων.

«Έχουμε πληροφορίες, και όχι μόνο ενδείξεις, ότι ήταν επιλογή της ηγεσίας της Ν.Δ. να δυναμιτίσουν το κλίμα και ντεφάκτο, μέσω κάποιων “γαλάζιων” δημάρχων να βάλουν ιδιωτικές εταιρείες στα σκουπίδια, προχωρώντας το μοντέλο των ιδιωτικών εταιρειών και στην αυτοδιοίκηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης.

Το Μαξίμου, μάλιστα, είναι αποφασισμένο να κλιμακώσει την πολιτική σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία στο συγκεκριμένο θέμα, εκτιμώντας πως τελικά την Πέμπτη οι συνδικαλιστές θα λύσουν την πολυήμερη απεργία τους.

«Λόφοι» σκουπιδιών

Εφιαλτική είναι η κατάσταση με τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους.Τα βουνά σκουπιδιών σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες διαμορφώνουν αποπνικτική ατμόσφαιρα και συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με το οποίο η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου, κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη.

Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι και καταστηματάρχες της Αθήνας και άλλων πόλεων της Ελλάδας, καθώς τα βουνά των σκουπιδιών έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς σε αρκετές περιοχές τα σκουπίδια έχουν καλύψει ακόμα και τις εισόδους των σπιτιών, ενώ τα ποντίκια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους.

Όλες οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο.

Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο και να κατευναστούν οι όποιες αντιδράσεις από τους πολίτες, προσωπικό ασφαλείας της ΠΟΕ – ΟΤΑ επιχειρεί από χθες να αποσυμφορήσεις την κατάσταση, ωστόσο αυτό, μπορεί να μην είναι αρκετό.

Νέα υπέρβαση του ορίου στις μετρήσεις του όζοντος

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, την Τρίτη υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 14:00 παρατηρήθηκαν υπερβάσεις τόσο στον σταθμό της Λυκόβρυσης με 228 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όσο και στον σταθμό των Θρακομακεδόνων με 216 μικρογραμμάρια, ενώ το όριο συναγερμού είναι τα 240.

 
Top