Οι υπουργοί Δικαιοσύνης 20 κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου ολοκλήρωσαν την Πέμπτη μία συμφωνία για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με έδρα το Λουξεμβούργο και στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και των εγκλημάτων απάτης.

«Μετά την υιοθέτηση θα έχουμε δύο ή τρία χρόνια για την προετοιμασία για την πλήρη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη μάχη που δίνουμε κατά της διαφθοράς και της απάτης», δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Βέρα Γιούροβα.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα έχει την εξουσία, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να διερευνά και να ασκεί διώξεις για εγκλήματα απάτης που βλάπτουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.

Στόχος του νέου σώματος θα είναι η δίωξη εγκλημάτων που αφορά την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ενώ θα μπορεί να εντοπίζει διασυνοριακές απάτες που αφορούν το ΦΠΑ εάν το ποσό ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο χάνονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς εξαιτίας των επίμαχων εγκλημάτων.


Πηγή: euronews
 
Top