«Η εικόνα που έλαβα, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτήν τη φορά με πάρα πολλούς συμμάχους»

«Καθοριστικό βήμα που στέλνει σαφές σήμα προς τις αγορές», χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι συμφωνεί με τον πρωθυπουργό πως «η απόφαση είναι αφετηρία της θετικής μεγάλης προσπάθειας για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την κρίση».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας, στη δήλωσή του μπροστά από τους εκπροσώπους του τύπου, από το χθεσινό Eurogroup δόθηκε σαφής δέσμευση για το τέλος των μνημονίων, αμέσως μετά το τέλος του 3ου προγράμματος.

«Δόθηκε ένα σαφές σήμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές και ταυτόχρονα, αυτό που αφορά τον ελληνικό λαό, μια σαφής δέσμευση για το τέλος των μνημονίων, με το τέλος του 3ου προγράμματος. Σε μια προοπτική δίκαιης ανάκαμψης και ανάπτυξης και επούλωσης των πληγών της κρίσης.

Η εικόνα που έλαβα, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτήν τη φορά με πάρα πολλούς συμμάχους και υποστηρικτές στο διεθνές σύστημα. Είμαστε σε μια δύσκολη χρονιά, κρατηθήκαμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βλέπουμε ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας όχι μόνο οι παραδοσιακοί σύμμαχοί μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα, η υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε: «Συμφωνώ ότι πρέπει να εκλάβουμε το χθεσινό Eurogroup ως την αφετηρία της τελικής μεγάλης προσπάθειας για την οριστική έξοδο από τη βαθιά κρίση με τις τόσες θυσίες και τις τόσο άδικες θυσίες. Είμαι εδώ στο πλαίσιο του ρόλου μου, να συμπαρασταθώ στην προσπάθεια αυτή.

Αποδείχθηκε ότι στην Ευρώπη, η αρχή της αλληλεγγύης λειτουργεί. Επειδή λειτουργεί, πρέπει να αποδείξουν οι Ευρωπαίοι ότι αντέχουν να στηρίξουν το ευρωπαϊκό όραμα, κόντρα στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Όπως οι λαοί αντέχουν, πρέπει να αντέξουν και οι ηγεσίες τους, που παίρνουν το μήνυμα. Ο ρόλος της Ευρώπης είναι να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Η Ευρωζώνη δεν είναι μόνο οικονομική ζώνη. Πρέπει να προχωρήσουμε στη θεσμική πορεία. Και αυτό χρειάζεται ισχυρά εργαλεία. Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να παίξει τον δικό της ρόλο. Δεν είμαστε αλαζόνες, αλλά είμαστε εδώ να παλέψουμε γι’ αυτήν την Ευρώπη. Η κρίση μας ήταν ένα μεγάλο δίδαγμα τόσο για εμάς όσο και για την Ευρώπη. Καλή δύναμη!».

 
Top