Τρεις δράστες με ένα βανάκι έπεσαν πάνω σε πολίτες στη Γέφυρα του Λονδίνου δημιουργώντας σκηνικό τρόμου μέσα στη νύχτα. Από αυτή την πρώτη ενέργεια χτύπησαν τουλάχιστον 20 ανθρώπους. Αμέσως μετά οι τρεις δράστες όρμησαν στο πλήθος με μαχαίρια φωνάζοντας: «Aυτό είναι για τον Αλλάχ».

Συνολικά υπάρχουν επτά νεκροί και 48 τραυματίες. Οι τρεις δράστες έπεσαν από πυρά αστυνομικών. Δεν έχει απόλυτα ξεκαθαριστεί εάν οι τρεις νεκροί ένοπλοι είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία μέσα σε ένα διάστημα τριών μηνών αλλά και πως αυτή η επίθεση έρχεται τέσσερις μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιουνίου.


Το χρονικό της επίθεσης

Λίγο μετά της 22.00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) και την ώρα που ο κόσμος είχε γεμίσει το κέντρο του Λονδίνου ένα άσπρο βαν ξαφνικά πέφτει με μεγάλη ταχύτητα στο πεζοδρόμιο της γέφυρας του Λονδίνου χτυπώντας πολλούς περιπατητές.

Στις 22.08 τοπική ώρα η αστυνομία λαμβάνει το πρώτο μήνυμα συναγερμού και αμέσως στέλνονται επί τόπου δεκάδες ασθενοφόρα και ειδικές δυνάμεις

Το άσπρο βανάκι συνέχισε στην συνέχεια να κινείται προς την κατεύθυνση της Βorough Market που βρίσκεται στην έξοδο της γέφυρας του Λονδίνου. Τρεις άνδρες εξήλθαν του βαν και με μαχαίρια επιτέθηκαν στο πλήθος που εκείνη την ώρα απολάμβανε το Σαββατοκύριακό του σε μια από τις πιο γνωστές περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας γεμάτης με μπαρ και εστιατόρια. Οι τρεις δράστες είχαν τον χρόνο να μαχαιρώσουν πολλούς πολίτες μεταξύ των οποίων και έναν αστυνομικό πριν πέσουν νεκροί από τις σφαίρες άλλων αστυνομικών που ήταν στην περιοχή. Και οι τρεις δράστες έφεραν ψεύτικες ζώνες με εκρηκτικά, όπως ανέφερε η αστυνομία.

Εικάζεται ότι οι παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζουν δύο εκ των δραστών, να κείτονται νεκροί:

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Daily Mail φαίνεται να δείχνει τους υπόπτους που βρίσκονται νεκροί στο έδαφος έξω από το Pub Wheatsheaf στην Borough Market


Η όλη επίθεση κράτησε συνολικά οκτώ λεπτά. Δυόμιση ώρες μετά στις 12.25 τοπική ώρα, η αστυνομία με ανακοίνωσή της δήλωνε ότι διαχειρίζεται πλέον τις επιπτώσεις αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε πέντε νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας και μέχρι τις 4.30 τοπική ώρα δηλαδή 6.30 ώρα Ελλάδας όλη η περιοχή όπου συνέβη η τρομοκρατική επίθεση ήταν απολύτως αποκλεισμένη με τον κόσμο να αναμένει χωρίς να μπορεί να γυρίσει σπίτι του. Εκείνη την ώρα άνοιξαν μαγαζιά και άλλες δομές στην περιοχή προκειμένου να προσφέρουν ένα ζεστό ρόφημα και ένα κάθισμα για ανάπαυση στους ταλαιπωρημένους πολίτες.

Από την πρώτη στιγμή οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αντιμετωπίζουν την επίθεση ως τρομοκρατικό χτύπημα. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι που βρισκόταν στην περιφέρεια για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας επέστρεψε στο Λονδίνο. Τα χαράματα θα συγκαλούσε την περίφημη επιτροπή «Κόμπρα» όπου συμμετέχουν οι βασικοί υπουργοί και οι υπηρεσίες ασφαλείας της μεγάλης Βρετανίας. Η επίθεση συνέβη δυο ακριβώς εβδομάδες έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ με 22 νεκρούς και δύο μήνες μετά την επίθεση στο Γουέστμιστερ, (μπροστά από το Βρετανικό Κοινοβούλιο) στις 22 Μαρτίου του 2017.

Είναι προφανές πως όλοι αναμένουν πλέον την ανάληψη ευθύνης αν και ήταν σαφές από την αρχή πως πρόκειται για ισλαμιστές αφού όταν μαχαίρωναν τους πολίτες φώναζαν: «Αυτό είναι για τον Αλλάχ».

Η κατάσταση συναγερμού στην Αγγλία επανήλθε στο επίπεδο πέντε το οποίο είναι και το ανώτερο δεδομένου ότι λίγες μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα του Μάνστεστερ, είχε μειωθεί.

Είναι προφανές πως όλοι αναμένουν πλέον την ανάληψη ευθύνης αν και ήταν σαφές από την αρχή πως πρόκειται για ισλαμιστές αφού όταν μαχαίρωναν τους πολίτες φώναζαν: «Αυτό είναι για τον Αλλάχ». Η βρετανική αστυνομία τουλάχιστον μέχρι στιγμής ανέφερε πως οι τρεις νεκροί δράστες ενήργησαν μόνη τους αλλά παρόλα αυτά έχει αρχίσει ήδη μια ευρεία επιχείρηση εντοπισμού πιθανού δικτύου το οποίο λειτουργούσε γύρω από τους τρεις ενόπλους

Βίντεο - ντοκουμέντο: Λίγα λεπτά έπειτα από την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου


zougla.gr
 
Top