Σύμφωνα με τον tech guru της Microsoft, Alex Kipman, η πλατφόρμα που θα αντικαταστήσει τα smartphones θα είναι μία συσκευή mixed-reality, κάτι αντίστοιχο με το HoloLens.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του ολογραφικού headset HoloLens θεωρεί ότι η 10ετής κυριαρχία των smartphones σαν το επίκεντρο της τεχνολογικής καινοτομίας έχει τελειώσει. «Το τηλέφωνο έχει ήδη πεθάνει, απλά οι άνθρωποι δεν το έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει» δηλώνει ο Kipman σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Kipman οι δυνατότητες προβολής του HoloLens το καθιστούν φυσικό διάδοχο οποιασδήποτε συσκευής με οθόνη, συμπεριλαμβανομένων των smartphones και των τηλεοράσεων.

Οι δηλώσεις Kipman έρχονται στον απόηχο των δηλώσεων Nadella ότι δηλαδή η Microsoft θα συνεχίσει να κατασκευάζει «τηλέφωνα», αλλά αυτά δεν θα είναι σαν αυτά που γνωρίζουμε σήμερα. Κατά κάποιο τρόπο ο Kipman έρχεται να «ερμηνεύσει» τον Nadella ότι η Microsoft θα διατηρήσει την ικανότητα δημιουργίας mobile συσκευών, αλλά όχι στο πλαίσιο της νεκρής πλέον σειράς Lumia.

Βέβαια, ο Nadella στη δική του συνέντευξη έκανε αναφορά στις δημοφιλείς 2-in-1 συσκευές Surface και όχι στο HoloLens…



Όπως αναφέρει πάντως το ZDNet, ο Kipman δεν είναι ο μόνος που βλέπει ότι το μέλλον της τεχνολογίας είναι στην mixed reality: ήδη από τον Φεβρουάριο, αλλά και πιο πριν, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, έχει τονίσει ότι το AR (Augmented Reality) είναι «μία μεγάλη ιδέα όπως τα smartphones».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Mark Zuckerberg, επικεφαλής του Facebook, με το Oculus το οποίο ελπίζει να δημιουργήσει μία AR πλατφόρμα η οποία θα μειώσει την εξάρτηση από τις Google και Apple. Την ίδια στιγμή η Google δείχνει να «ποντάρει» στο Magic Leap…

Ίσως ο Kipman να έχει δίκιο και τα smartphones να είναι νεκρά… αλλά για τη Microsoft. Σύμφωνα με την Gartner, το 2016 παραδόθηκαν 1,49 δισεκατομμύρια smartphones σε όλο τον κόσμο. Προφανώς αυτή η αγορά δεν έχει πεθάνει για όλους. Οι τεχνολογίες VR, AR και mixed reality είναι το μέλλον αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αντικαταστήσουν τόσο εύκολα τα κινητά τηλέφωνα. Η ιστορία αυτή θυμίζει λίγο τις προβλέψεις αναλυτών ότι τα tablets θα «σκοτώσουν» τα PCs και τα laptops…

Πηγή
 
Top