Η πορεία της Κίνας τα τελευταία χρόνια προς την απόκτηση του στάτους της υπερδύναμης ήταν γνωστό ότι στρώθηκε κατά κύριο λόγο μέσω των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και ιδιαίτερα στον βιομηχανικό και στον τεχνολογικό τομέα.

Αυτό που έρχεται τώρα στην επιφάνεια όμως είναι πως η απογείωση του κινέζικου δράκου συνοδεύτηκε από έναν λυσσαλέο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, δηλαδή από έναν πόλεμο κατασκόπων, με εξαφανίσεις προσώπων και θύματα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κομβικό σημείο στο σινοαμερικανικό παιχνίδι εξόντωσης ήταν όταν το 2010 συνεργάτες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που ζούσαν στην Κίνα άρχισαν να εξαφανίζονται. Η CIA, σύμφωνα με τους 'New York Times', μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μέτρησε δεκάδες πλήγματα που έφεραν τις δραστηριότητές της στην Κίνα στα όρια της ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Το φιάσκο που υπέστη η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών τη διετία 2010-2012 στην Κίνα εκτιμάται από ανώνυμους αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, ως ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της υπηρεσίας, που αντίστοιχά του είχαν σημειωθεί μόνο στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Συνολικά 20 άτομα που συνδέονταν με την υπηρεσία εξαφανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν, με μία εκ των εκτελέσεων να πραγματοποιείται μέρα μεσημέρι στον προαύλιο χώρο κυβερνητικών υπηρεσιών ούτως ώστε να αποτελέσει μήνυμα προς άλλους.


Ο διπλός πράκτορας

Από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα ως προς το εάν οι εξαφανίσεις και οι δολοφονίες συνεργατών της CIA στην Κίνα έγιναν εξαιτίας της δράσης κάποιου διπλού πράκτορα ή εξαιτίας της εισβολής χάκερ των κινεζικών υπηρεσιών στα συστήματα επικοινωνίας που διατηρεί η υπηρεσία για τις επαφές της με τους συνεργάτες της σε ξένες χώρες και το σπάσιμο της κρυπτογράφησής τους.

Το ερώτημα αυτό συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους αρμόδιους της έρευνας που έχει πάρει την ονομασία 'Honey Badger' (Μελοασβός) σχεδόν επτά χρόνια μετά τις πρώτες εξαφανίσεις κι ενώ οι δραστηριότητες της υπηρεσίας στην Κίνα συνεχίζουν να είναι περιορισμένες σε σημαντικό βαθμό, όπως αφήνεται να εννοηθεί από τα διάφορα δημοσιεύματα.

Η υπόθεση με την οποία ασχολείται η έρευνα 'Μελοασβός' δεν αποτελεί μόνο το μεγαλύτερο φιάσκο, αλλά και ένα σημείο έναρξης για παρόμοιες 'υπονομεύσεις' των αμερικανικών υπηρεσιών από τις αντίστοιχες κινεζικές, όπως επί παραδείγματι η 'εισβολή' στα αρχεία της CIA και του FBI που έγινε το 2015 και έδωσε πρόσβαση στις κινεζικές υπηρεσίες σε ονόματα και προσωπικά δεδομένα αξιωματούχων των αμερικανικών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν εξεταστεί διάφοροι πρώην συνεργάτες της CIA, αλλά και πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι που είχαν υπηρετήσει στην πρεσβεία στην Κίνα.

Σύλληψη μιας εργαζόμενης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Παρότι αυτή η υπόθεση δεν συνδέεται με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η ανάδειξή της έρχεται να υπενθυμίσει την κακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αμερικανικές υπηρεσίες, όπως καταδεικνύεται και από την υπόθεση με τους Ρώσους χάκερ που στοιχειώνει την κυβέρνηση Τραμπ. Για το φιάσκο της CIA στην Κίνα έχει γίνει επί ημερών Τραμπ μία σύλληψη, καθώς μια εργαζόμενη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε εξέτασή της από τους ανθρώπους που διεξάγουν την έρευνα, πιάστηκε να λέει ψέματα για τις επαφές της με Κινέζους αξιωματούχους, παρότι η ίδια υποστηρίζει ότι είναι αθώα για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης. Η διαρροή για το φιάσκο πάντως έρχεται τη στιγμή που σύσσωμη η αμερικανική πολιτική ηγεσία περιμένει την κατάθεση στο Κογκρέσο του απολυμένου από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, με αφορμή την έρευνα της υπηρεσίας για τις σχέσεις του περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: ethnos.gr
 
Top