Για τις συνθήκες υπό τις οποίες χειρουργήθηκαν την περασμένη Τετάρτη

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ ζητεί από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τα συμβάντα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και Ζακύνθου καθώς «έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τριών ασθενών»....


Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στους Εισαγγελείς Μεσσηνίας και Ζακύνθου
για τις συνθήκες υπό τις οποίες χειρουργήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου τρεις «μεταφερόμενοι» από άλλο νοσοκομείο της χώρας ασθενείς, από «μεταφερόμενους» γιατρούς και υπό την εποπτεία, ενδεχομένως και τη συμμετοχή, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ ζητεί από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τα συμβάντα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και Ζακύνθου καθώς «έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τριών ασθενών και παραβίασαν κατ' εξακολούθηση το θεραπευτικό πρωτόκολλο που διέπει τα Δημόσια Νοσοκομεία». Επιπλέον, επισημαίνεται πως διενεργήθηκαν χειρουργικές επεμβάσεις από γιατρούς και προσωπικό που δεν έχουν δικαίωμα εκ του νόμου να χειρουργούν στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

Η παράθεση των γεγονότων από την ΠΟΕΔΗΝΤρεις ασθενείς από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας Μεσσηνίας, οι δύο αλβανικής καταγωγής (πατέρας – υιός, με τον πατέρα να είναι ανασφάλιστος και χωρίς ΑΜΚΑ) και ο ένας ελληνικής καταγωγής κάτοικος Ζαχάρως Ηλείας, υποβλήθηκαν την Τρίτη 2 Μαΐου, σε προεγχειρητικό έλεγχο στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον τρίτο ασθενή η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι καταγράφηκε ως «περιστατικό που εισήχθη στη χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας την Τρίτη 2/5/2017 αλλά στη συνέχεια αποχώρησε από το νοσοκομείο (μετά τον προεγχειρητικό έλεγχο). Συνέχιζε όμως να εμφανίζεται ως εισαγωγή στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, όταν αντιλήφθηκαν οι εργαζόμενοι ότι ο ασθενής απουσιάζει από το νοσοκομείο και επιπλέον ότι επρόκειτο να χειρουργηθεί την επόμενη ημέρα στο νοσοκομείο Ζακύνθου διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ακυρώθηκε το εισιτήριο.

Η πρωτοφανής επιχείρηση «μεταφοράς ασθενών και προσωπικού» από την Κυπαρισσία στη Ζάκυνθο ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 3/5/2017. Εκτός από τους επαγγελματίες υγείας στο νοσοκομείο Ζακύνθου μεταφέρθηκαν χειρουργικά εργαλεία και υλικά (γάζες, ράμματα κλπ) από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. «Όπως επανειλημμένα δήλωσε η μεταφερόμενη ομάδα Ιατρών στο μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου Ζακύνθου φοβόντουσαν δολιοφθορά. Από ποιους;» θέτει ευλόγως το ερώτημα η ΠΟΕΔΗΝ.

Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις ασθενείς δεν ακολούθησαν το θεραπευτικό πρωτόκολλο που επιβάλλεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία για εισαγωγή στο χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις εισαγγελικές αρχές πως «οι ασθενείς δεν πέρασαν από τα εξωτερικά ιατρεία, δεν έγινε η διαδικασία εισαγωγής, δεν έγινε προεγχειρητικός έλεγχος στο Νοσοκομείο Ζακύνθου». 


Η «εξαφάνιση» των ασθενών Οι τρεις χειρουργημένοι ασθενείς πριν κλείσουν 24ωρο μετά το χειρουργείο, «εξαφανίστηκαν» από το νοσοκομείο, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, και μάλιστα χωρίς να ερωτηθούν και να συναινέσουν οι ιατροί του νοσοκομείου Ζακύνθου. Τονίζεται δε πως «οι ασθενείς για όσο διάστημα παρέμειναν στο Νοσοκομείο παρακολουθούνταν στενά από τους μεταφερόμενους ιατρούς οι οποίοι συνεχώς έλεγαν ότι φοβούνται δολιοφθορά».

Οι εργαστηριακές εξετάσεις των τριών ασθενών παρουσίασαν μετεγχειρητικά ευρήματα ιδίας ταυτότητας, μικρότερης όμως σημασίας από τα ευρήματα των ασθενών που εμφάνισαν τον Νοέμβριο του 2016 μετεγχειρητικές επιπλοκές και οδήγησαν στο κλείσιμο από τότε έως σήμερα των χειρουργείων.

Όταν έγιναν γνωστά τα μετεγχειρητικά εργαστηριακά ευρήματα στους δύο εκ των τριών χειρουργημένων ασθενών τα δείγματα ορού εστάλησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών για επανέλεγχο, μια κίνηση που κατά την ΠΟΕΔΗΝ εγείρει μείζον ζήτημα αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του νοσοκομείου από την ίδια τη διοίκησή του.

Η «νομιμοποίηση» της συμμετοχής του κ. Πολάκη στο χειρουργείο Στη χειρουργική ομάδα των ιατρών που χειρούργησαν τους τρεις ασθενείς συμμετείχε ως ιατρός ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, ιδιώτης ιατρός στο επάγγελμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, «απαγορεύεται ιδιώτης Ιατρός χωρίς να έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας με το εκάστοτε νοσοκομείο να παρευρίσκεται στα χειρουργεία, πόσο μάλλον να λαμβάνει μέρος σε χειρουργικές πράξεις».

Επιπλέον, ο γιατρός αναπληρωτής υπουργός Υγείας αμέσως μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις «πόσταρε» φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο facebook, επιδεικνύοντας τους συναδέλφους του που χειρούργησαν τους «μεταφερόμενους» ασθενείς αλλά και δίδοντας λεπτομέρειες για τη φύση των χειρουργικών επεμβάσεων στους «φίλους» του στα social media.

Το «βαρύ» ιστορικό των χειρουργείων του νοσοκομείου Ζακύνθου Τα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου είναι κλειστά από τον Νοέμβριο του έτους 2016 επειδή πέντε ασθενείς αντιμετώπισαν σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές, εκ των οποίων μία 41χρονη έχασε τη ζωή της μετά από εγχείρηση ρουτίνας (αφαίρεση λάμας από το πόδι της). Ακόμη δεν έχει εκδοθεί πόρισμα για τα αίτια του θανάτου της γυναίκας.

Για τη διερεύνηση των συνθηκών των χειρουργείων ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός όρισε πενταμελή επιτροπή με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Αναισθησιολογίας κ. Πέτρου. Σύμφωνα με το πόρισμα αυτής είναι επισφαλής η λειτουργία τους με το κεντρικό σύστημα παροχής ιατρικών αερίων.
Στην ίδια επιστημονική κατεύθυνση κινήθηκε και η επιστημονική κοινότητα του νοσοκομείου προτείνοντας την άμεση λειτουργία τους με φορητές μπουκάλες ιατρικών αερίων, κάτι που αποδέχτηκε αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης – που αίφνης ασχολήθηκε με το ζήτημα- κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Μάρτιο στο νοσοκομείο Ζακύνθου αλλάζοντας όμως στη συνέχεια γνώμη.

Μάλιστα, ο κ. Πολάκης όρισε νέα τριμελή επιτροπή για το θέμα η οποία παρέδωσε το πόρισμά της δίνοντας και το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των χειρουργείων.

Ακάλυπτο το νησί«Μετά το επικοινωνιακό σόου που καθοδηγήθηκε από τον Αν. Υπουργό Υγείας τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου παραμένουν κλειστά. Δεν τα εμπιστεύονται οι πολίτες της Ζακύνθου. Εξαιτίας των χειρισμών του Αν.Υπουργού Υγείας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου ένα ολόκληρο νησί είναι χωρίς Νοσοκομείο» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ στη μηνυτήρια αναφορά της, τονίζοντας πως οι συνέπειες των γεγονότων αυτών πολλαπλασιάζονται με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος ξεκίνησε.

«Οι πράξεις των εμπλεκόμενων σε αυτό το επικοινωνιακό σόου, έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών που χειρουργήθηκαν. Απαξίωσαν την λειτουργία του Νοσοκομείου Ζακύνθου προσπαθώντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα για την επαναλειτουργία των χειρουργείων, παρά την αντίθετη άποψη της Επιστημονικής κοινότητας και της επιτροπής που ο ίδιος ο Υπουργός όρισε. Με τις εν λόγω πράξεις και εντολές τους θέτουν εκ νέου σε κίνδυνο ζωές ασθενών» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητεί «να διερευνηθούν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες εάν υπάρχουν σε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό το επικοινωνιακό σόου».
 
Top