Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο. Η κοινή συνέντευξη Τύπου.

Οι δηλώσεις Τραμπ:

«Αμερικανοί και Τούρκοι είναι φίλοι και σύμμαχοι εδώ και δεκαετίες. Η Τουρκία ήταν ένας πυλώνας στον πόλεμο κατά του κομμουνισμού, προμαχώνας στη σοβιετική επεκτατικότητα και το τουρκικό θάρρος στον πόλεμο είναι θρυλικό. Τούρκοι στρατιώτες πολέμησαν δίπλα στους Αμερικανούς στρατιώτες στον πόλεμο της Κορέας και δεν ξεχάσαμε τι έκαναν. Η γενναιότητά τους είναι κάτι που ακόμα θυμόμαστε…

Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν καινούργιο εχθρό στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτή την απειλή. Ο τουρκικός λαός υπέστη τρομερές τρομοκρατικέ ενέργειες τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα και προσφέρουμε τη συμπόνοια μας και την υποστήριξη μας στο τουρκικό έθνος.
Υποστηρίζουμε την Τουρκία στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και ενάντια σε τρομοκρατικές ομάδες όπως η ISIS και το PKK και τονίζουμε ότι δεν θα έχουν ασφαλές έδαφος.
Εκτιμούμε την ηγεσία της Τουρκίας στην αναζήτηση ενός τέλους στην τρομερή αιματοχυσία της Συρίας. Υποστηρίζουμε επίσης κάθε προσπάθεια μείωσης της βίας στη Συρία και τη δημιουργία συνθηκών για μια ειρηνική λύση.
Συζητήσαμε επίσης με τον πρόεδρο Ερντογάν τη συμμαχία μας στο NATO, εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών και το πώς θα χτίσουμε περεταίρω τη σχέση μας, ώστε να ωφεληθούν οι χώρες μας.
Η Τουρκία παρήγγειλε στρατιωτικό εξοπλισμό και θα διασφαλίσουμε να τον πάρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Ανυπομονώ να δουλέψω μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν και να πετύχουμε ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών και τη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς και ασφαλούς μέλλοντος για τους λαούς μας».

Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο, εν μέσω κλίματος έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω των γεγονότων στη Συρία (με αποκορύφωμα τον εξοπλισμό των Κούρδων του YPG), αλλά και της άρνησης (με διάφορους τρόπους) των Αμερικανών να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως υπεύθυνο της διοργάνωσης του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Η άφιξη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο...



Πηγή

 
Top