Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν κατά τα φαινόμενα νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου, από πεδίο δοκιμών κοντά στην Κουσόνγκ. Ηταν η πρώτη δοκιμή μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν.

Ειδικοί, σύμφωνα με την Wall Street Journal, αναφέρουν ότι ο πύραυλος αυτός είχε μεγαλύτερο βεληνεκές από τους προηγούμενους που έχει εκτοξεύσει επιτυχώς η Βόρεια Κορέα. Εφτασε σε ύψος περίπου 1.240 μιλίων, σύμφωνα με την υπουργό Αμυνας της Ιαπωνίας, Τομόμι Ινάντα, η οποία ανέφερε ότι αξιωματούχοι εξετάζουν την πιθανότητα να πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο νέου τύπου.

Ο πύραυλος έκανε πτήση» περίπου 30 λεπτών και έπεσε περίπου 500 μίλια ανατολικά από το σημείο εκτόξευσης, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Η Διοίκηση Ειρηνικού των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε ότι δεν φαίνεται πως πρόκειται για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Ανεξάρτητοι ειδικοί, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal αναφέρουν ότι o πύραυλος αυτός θα μπορούσε να είχε πετάξει για 2.800 μίλια, αν είχε εκτοξευθεί από συμβατική γωνία, κάτι που αποτελεί σημαντικά μεγαλύτερο εύρος από τους σημερινούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σε βαρύτερες κυρώσεις για τη Βόρεια Κορέα. «Ας είναι αυτή η τελευταία πρόκληση ένα κάλεσμα για όλα τα έθνη προκειμένου να επιβάλουν πολύ σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Μάλιστα, αυτή σημείωνε ότι ο πύραυλος ήταν «πολύ κοντά σε ρωσικό έδαφος, στην πραγματικότητα πιο κοντά στη Ρωσία από ότι στην Ιαπωνία, και ο πρόεδρος δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Ρωσία είναι ευχαριστημένη».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα, όπως και ο κορυφαίος σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού, με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για να απαντήσουμε στην κατάσταση στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Σίνζο Αμπε.

Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι τον λυπεί η νέα πρόκληση από μέρους της Πιονγκγιάνγκ, μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στη Σεούλ.

«Ο πρόεδρος είπε ότι αν και η Νότια Κορέα παραμένει ανοικτή στην πιθανότητα διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, αυτό θα είναι εφικτό μόνο όταν η Βόρεια Κορέα αλλάξει τη συμπεριφορά της», τόνισε ο Γιουν Γιανγκ-τσαν, εκπρόσωπος Τύπου του Κυανού Οίκου.

Πληροφορίες: Wall Street Journal, ΑΠΕ


Πηγή


 
Top