Χάρη σε μια νέα νανοτεχνολογία, που επιτρέπει σε μια λεπτή σαν χαρτί και εύκαμπτη ηλεκτρονική συσκευή να ενσωματώνεται σε ένα ύφασμα, επιστήμονες από τις ΗΠΑ υπόσχονται, μεταξύ άλλων, να μετατρέψουν τις σημαίες του μέλλοντος μας σε ηχεία και μικρόφωνα.

H καινοτόμος συσκευή είναι ο πρώτος μορφοτροπέας (tranducer) που είναι τόσο λεπτός, τόσο εύκαμπτος και επίσης διπλής κατευθύνσεως, καθώς είναι σε θέση να μετατρέψει αφενός τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική και αφετέρου την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Νέλσον Σεπούλβεδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, είχαν αρχικά δημιουργήσει μια νανογεννήτρια (FENG) λεπτή σαν φύλλο, την οποία χρησιμοποίησαν για να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια ένα πληκτρολόγιο, μια οθόνη αφής και μια λάμπα LED.

Η τωρινή τους επινόηση αποτελεί «επέκταση» αυτής της αρχικής νανοτεχνολογίας, η οποία βασίζεται στο ίδιο λεπτό και εύκαμπτο υλικό, που μπορεί να λειτοργήσει ως μικρόφωνο (συλλαμβάνοντας τις μηχανικές δονήσεις του ήχου της φωνής και μετατρέποντας τις σε ρεύμα), καθώς και ως ηχείο (μετατρέποντας αντίστροφα την ηλεκτρική ενέργεια στη μηχανική ενέργεια της φωνής).

Στο πλαίσιο της δοκιμής τους, οι ερευνητές ενσωμάτωσαν το υλικό FENG (Ferroelectret Nanogenerator) σε μια σημαία, διοχέτευσαν μουσική στη σημαία από ένα iPod, μέσω ενός ενισχυτή, και η σημαία αμέσως αναπαρήγαγε τον ήχο της μουσικής.

Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Η ίδια η σημαία έγινε το ηχείο. Έτσι, στο μέλλον θα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα παραδοσιακά ηχεία που είναι μεγάλα, βαριά και ενεργοβόρα, με αυτή την λεπτή, μικρή και εύκαμπτη συσκευή»… «Φανταστείτε τη μέρα που κάποιος θα βγάζει ένα πανάλαφρο ηχείο που είχε διπλωμένο στην τσέπη του, θα το κολλάει στον τοίχο και θα το χρησιμοποιεί για να μιλήσει σε μια μεγάλη αίθουσα. Ή φανταστείτε μια εφημερίδα της οποίας τα φύλλα θα είναι επίσης μικρόφωνα και ηχεία..».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

multi-news.gr


 
Top