Ένα σενάριο το οποίο σας έχουμε επανειλημμένως ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί, έχει αναθερμανθεί μετά τη νέα κρίση των ΗΠΑ και της Γερμανίας με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα το ΝΑΤΟ σχεδιάζει την περαιτέρω αξιοποίηση της βάσης της Σούδας η οποία μπορεί σιγά σιγά να αντικαταστήσει τη βάση του Ιντσιρλίκ, από την οποία η συμμαχία θέλει να αποδεσμευτεί λόγω της παράλογης πολιτικής της Άγκυρας.


Οι Αμερικανοί μας θεωρούν κρίσιμο σύμμαχο στην περιοχή λόγω και γεωστρατηγικής θέσεως, και γι’ αυτό σχεδιάζουν και τη μεταφορά μέρους της βάσεως του Ιντσιρλίκ στη Σούδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή ο Ερντογάν βλέποντας ότι οι ΗΠΑ τους αδειάζουν στο θέμα των Κούρδων, προσπαθεί να πάρει τη στήριξη του ΝΑΤΟ σε πιθανή επίθεση κατά του Άσαντ (και άρα και της Ρωσίας) ενώ οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι παράγοντας σταθερότητος μεταξύ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Το σίγουρο είναι ότι οι Αμερικανοί θέλουν πάση θυσία ειρήνη στο Αιγαίο για πολλούς λόγους. Η Μεσόγειος είναι πέρασμα για τη Συρία και η Ελλάδα χρειάζεται να είναι σε θέση να βοηθάει τη συμμαχία (όπως και η Κύπρος).

Πάντως ένα κρίσιμο κομμάτι της Ελληνο-Αμερικανικής συμμαχίας είναι και η υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας για 5-6 χρόνια, η οποία καθυστερεί να ανανεωθεί για πολιτικούς κυρίως λόγους. Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του ναυστάθμου στην Κρήτη, δείγμα της σημασίας που της δίνουν...

Πηγή
 
Top