Με τα 153 "ναι" τω ν βουλευτών της συμπολίτευσης που είπαν «ναι» στο πολυνομοσχέδιο, έναντι 128 βουλευτών της αντιπολίτευσης που είπαν «όχι» η Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία με τους δανειστές για τη 2η αξιολόγηση.

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς» δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».

Μοναδική διαφοροποίηση στην ψηφοφορία αποτέλεσε η στάση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία δήλωσε «παρούσα» στο άρθρο 56 που αφορούσε απολύσεις στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Η βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε όμως ότι τα κριτήρια της ψήφου της ήταν προσωπικά και όχι πολιτικά με αποτέλεσμα να μην προκληθεί περαιτέρω ζήτημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αποκάλυψε μάλιστα ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου είχε ενημερώσει εγκαίρως τον πρωθυπουργό και χαρακτήρισε την ψήφο της «συναισθηματική».

Σύσσωμα τα κόμμα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τόσο τα μέτρα όσο και τα αντίμετρα. Υπερψήφισαν όμως τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν τις μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση των φορολογικών προνομίων των βουλευτών. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι είχαν δικαίωμά ψήφου αλλά προτίμησαν να μην το ασκήσουν λόγω του αποκλεισμού τους από τη συζήτηση σε συνέπεια της χειροδικίας του Ηλία Κασιδιάρη κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια. Πάντως ο κ. Δένδιας απουσίαζε από την ψηφοφορία όπως και η έτερη βουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που βρίσκονταν στο εξωτερικό και γνωστοποίησαν ότι θα ψήφιζαν όπως και η υπόλοιπη ΚΟ της ΝΔ.
 
Top