Η αμερικανική κυβέρνηση προσφέρει έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα επέτρεπαν τον εντοπισμό του Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, του αρχηγού της Φάταχ αλ Σαμ, του πρώην βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, γνωστοποίησε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είναι η πρώτη φορά» που προσφέρεται αμοιβή από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με στόχο ένα στέλεχος αυτής της οργάνωσης, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωσή του.

Η Φάταχ αλ Σαμ, προηγουμένως γνωστή με το όνομα Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, είναι μια οργάνωση τζιχαντιστών που δρα στη Συρία, καλά οργανωμένη κι εμπειροπόλεμη. Η οργάνωση είχε διαβεβαιώσει πως διέρρηξε τις σχέσεις της με την αλ Κάιντα το 2016, αλλά η Ουάσινγκτον, που συνεχίζει να την αποκαλεί «Μέτωπο αλ Νούσρα», δεν παίρνει στα σοβαρά τον ισχυρισμό αυτό.

«Το Μέτωπο αλ Νούσρα παραμένει ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η οργάνωση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παράταξη τζιχαντιστών στη Συρία μετά το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2017 η Φάταχ αλ Σαμ και τέσσερις άλλες οργανώσεις των ανταρτών, ανάμεσά τους η Νουρεντίν αλ Ζίνκι, ανακοίνωσαν πως συγχωνεύονται σε μια νέα οργάνωση υπό τον τίτλο Ταχρίρ αλ Σαμ («Απελευθέρωση του Λεβάντε»).

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πρόσφατα πολλές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον αυτής της οργάνωσης, σκοτώνοντας πολλά στελέχη της και μαχητές της.

Πηγή


 
Top