Τζιχαντιστές, που εγκαταλείπουν στη Συρία το "χαλιφάτο" τους, που καταγκρεμνίζεται, ίσως χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, επιστρέφοντας στις χώρες προέλευσής τους, προειδοποιεί ο Οργανισμός για την απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

«Φαίνεται πως ένας από τους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και για τους οποίους οφείλουμε να έχουμε μια απάντηση -εφόσον το Ισλαμικό Κράτος έχει μάθει πώς να φτιάχνει αέριο μουστάρδας- είναι ότι δυστυχώς κάποιος απ' αυτούς που έμαθαν πώς να το φτιάχνουν θα επιστρέψει σε κάποια από τις χώρες μας και θα βοηθήσει να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίθεση», δήλωσε σε συνέδριο στη Παρίσι ο Φιλίπ Ντενιέ, διευθυντής του τμήματος επαλήθευσης του ΟΑΧΟ.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες υποψιάζονται ότι οι τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες τοποθεσίες στο Ιράκ και τη Συρία για την παραγωγή αερίου μουστάρδας, που απαγορεύεται απ' τη διεθνή νομοθεσία.Το αέριο μουστάρδας επιφέρει βαριά εγκαύματα ειδικά στη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες, καίει τα μάτια και τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, ακόμη και θάνατο εφόσον χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες. Τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστεί να περάσουν ακόμη και 24 ώρες για να εμφανιστούν.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΧΟ κατέληξε τον Οκτώβριο στο συμπέρασμα ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας εναντίον αμάχων, ενώ ανάλογες επιθέσεις εξαπέλυσαν και εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ τον Σεπτέμβριο. Το Πεντάγωνο έκανε τότε λόγο για «ανησυχητική εξέλιξη».

Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση της IHS Markit, που εδρεύει στο Λονδίνο, είναι «πολύ υψηλός» ο κίνδυνος να εξαπολύσει το «Ισλαμικό Κράτος» επιθέσεις κατά πολιτών και δυνάμεων της συμμαχίας καθώς εντείνεται η πολιορκία της Μοσούλης.
Στην ιρακινή μεγαλούπολη οι τζιχαντιστές παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες χημικών όπλων, αλλά λίγο πριν αρχίσει η επίθεση του ιρακινού στρατού και των συμμάχων του μετέφεραν στην de facto πρωτεύουσά τους, τη Ράκα της Συρίας, τα περισσότερα υλικά για την κατασκευή αερίου χλωρίου και αερίου μουστάρδας.

Μέχρι σήμερα το «Ισλαμικό Κράτος» έχει εξαπολύσει τουλάχιστον 52 επιθέσεις με χημικά όπλα, αναφέρει η IHS Markit.
Τον περασμένο μήνα ο επίτροπος Ασφάλειας της Ε.Ε. Τζούλιαν Κινγκ προειδοποίησε ότι λόγω της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, πολλοί τζιχαντιστές ενδέχεται να επιστρέψουν κατά κύματα σε ευρωπαϊκές χώρες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων.

katehon.com
 
Top