Έζησε λεπτό προς λεπτό τον εφιάλτη και την επίθεση των τζιχαντιστών εγκλωβισμένος στην αίθουσα του κέντρου εκδηλώσεων Μπατακλάν στο Παρίσι, την 13η Νοεμβρίου του 2015: ο Φρεντ Ντιγουάιλντ περιγράφει την τρομαχτική εμπειρία του στο «Mon Bataclan» (Το δικό μου Μπατακλάν), ένα κόμικ που θα κυκλοφορήσει αύριο Παρασκευή στη Γαλλία, την Ελβετία και το Βέλγιο.

Το κόμικ είναι ασπρόμαυρο. Οι τρεις τζιχαντιστές έχουν την μορφή σκελετών.

Όταν άρχισαν να πυροβολούν «δεν ήμασταν τίποτα άλλο παρά μια μάζα επιζώντων, τραυματιών, νεκρών, μια μάζα θανάτου, που ούρλιαζε από τρόμο» θυμάται ο Φρεντ. Ο ίδιος κειτόταν δίπλα σε έναν νεκρό.

«Είμαι ακόμα ζωντανός... Ένας ζωντανός μεταξύ νεκρών» ψιθυρίζει.

Στα αριστερά του βρισκόταν μια νεαρή γυναίκα, η Ελίζα. Τραυματισμένη αλλά ζωντανή.

«Θα μπορούσε να είναι κόρη μου» υποστηρίζει ο Φρεντ. Μιλώντας με χαμηλή φωνή, προσπαθεί να παρηγορήσει τη γυναίκα.

«Αποκοπήκαμε από αυτήν την φρίκη, δημιουργήσαμε έναν χώρο ανθρωπιάς». Γνώριζαν ότι εάν έκαναν τον παραμικρό θόρυβο οι δολοφόνοι θα τους πυροβολούσαν. Ο ένας στήριζε τον άλλο.

Ο εφιάλτης τους θα διαρκέσει δύο ώρες, ωσότου φθάσει η αστυνομία. Ο Φρεντ είναι ζωντανός, αλλά διαλυμένος συναισθηματικά.

«Γνωρίζω την μυρωδιά, τη γεύση της θηριωδίας, του ακατανόητου».

Το δεύτερο μέρος του κόμικ του, το οποίο θα συνοδεύεται από 22 σελίδες της μαρτυρίας του, έχει τίτλο «ακόμα ζωντανός».

«Είναι άραγε χρήσιμο να πλενόμαστε σήμερα; Να τρώμε! Δεν πεινάω!» Πρέπει να ζούμε με τον φόβο ενός θορύβου, τον φόβο ότι όλα εκτυλίσσονται γρήγορα. Ο Φρεντ περιγράφει ότι πλέον «δεν μπορεί» να παραμείνει προσηλωμένος σε κάτι για ένα διάστημα λίγων λεπτών.

Το κόμικ «Mon Bataclan» τον βοήθησε να εξωτερικεύσει τα αισθήματά του. «Τυχαία, τελείωσα τα σκίτσα μου την Παρασκευή 13 Μαΐου. Έξι μήνες μετά, ημέρα προς ημέρα».

Ο Φρεντ Ντιγουάιλντ «δεν κατάφερε να νιώσει μίσος» μετά το Μπατακλάν. Δεν πρέπει να «υποκύψουμε στον φόβο της μαντίλας, του μελαμψού, του Άλλου».

«Ο εχθρός δεν έχει χρώμα, δεν έχει πίστη. Ο εχθρός είναι ο φανατισμός, ο φόβος, η παράνοια οδηγεί στον πόλεμο».

 
Top