Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
http://ift.tt/KrQrq3
 
Συμπληρώθηκαν σήμερα 94 χρόνια (Σαρδηνία, 25 Μάη 1922) από τη γέννηση του...
Enrico Berlinguer, του ηγέτη του μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος της δύσης, 32 χρόνια από τον θάνατό του (11 Ιούνη 1984).
Θεμελίωσε τον "ευρωκομουνισμό", αναζήτησε τον "ιστορικό συμβιβασμό"... ενέπνευσε κι αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην Ελλάδα, για το ΚΚΕ εσωτερικού.

"Εγώ έχω καταλάβει πολύ καλά πως εδώ υπάρχει ένα μέρος από εσάς, που θέλει να μετασχηματίσει το ΚΚΙ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Να ξέρετε, πως εγώ σ' αυτό δεν συμφωνώ και δεν θα είμαι ποτέ εγώ ο Γραμματέας σ' ένα τέτοιο κόμμα. Αν θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο, να το κάνετε χωρίς εμένα κι εναντίον μου"
Σ' αυτή την πορεία το ιστορικό ΚΚΙ κι ο ίδιος ο Enrico Berlinguer, δέχτηκαν σκληρές επιθέσεις από τους "εκσυγχρονιστές" του κόμματος, που καλούσαν σε περισσότερη "φιλελευθεροποίηση" και προσχώρηση στη γερμανική σοσιαλδημοκρατία.
Σ' αυτές τις επιθέσεις πρωτοστατούσε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano, ο μοναδικός ευρωκομουνιστής που διέθετε visa για τις ΗΠΑ και πήγαινε συχνά για διαλέξεις στα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Ο πρόεδρος δημοκρατίας, που παραβίσε το Σύνταγμα της Ιταλίας, "για το καλό της Ιταλίας" και διόρισε δοτούς πρωθυπουργούς (μη εκλεγμένους), τον Monti (συνάδελφο του Παπαδήμου στην Trilaterale) και τον σημερινό Renzi.
Μετά το θάνατο του Berlinguer πραγματοποιήθηκε ο πολυπόθητος "εκσυγχρονισμός" του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας.
Συνεχείς «εκσυγχρονισμοί», ευρωλαγνεία, "πάθος" για "μεταρρυθμίσεις", ο "ρεαλισμός", η αναγκαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος των ελεύθερων αγορών, η θεοποίηση των τραπεζών, η διαφθορά σε όλες τις επιχειρήσεις του ΚΚΙ (ασφαλιστικές εταιρίες, σούπερ μάρκετ, εκδόσεις...), το "μέλι" της κυβερνητικής εξουσίας, οι μίζες χωρίς κομματικό χρώμα... δεν υπάρχουν πλέον!
Όποιος δεν έχει μνήμη, δεν έχει μέλλον!
Κι έτσι το μεγαλύτερο κομμουνιστικό κόμμα της δύσης "εκσυγχρονίστηκε", έβαλε στόχο τις "μεταρρυθμίσεις" για να "αλλάξει την Ευρώπη"...
Σήμερα είναι κυβέρνηση στην γειτονική Ιταλία... Κυβέρνηση "σύγχρονης αριστεράς", κόμμα των "έντιμων" συμβιβασμών, του ρεαλισμού, των ελεύθερων αγορών"... κι έτσι μνημόνιο (στην Ιταλία το λέγανε "τεχνικές οδηγίες" και σήμερα "συμφωνίες"), υποταγμένο στην τρόικα!
Ο ηγέτης του πρώην ΚΚΙ Renzi, όπως κι ο ηγέτης του πρώην ΚΚΕ εσωτερικού Τσίπρας, είναι σύντροφοι στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, για να αντιμετωπίσουν την "ακροδεξιά"...
Οι "σοσιαλιστές" έκαναν ιδιοκτησία τους τα νεοφιλελεύθερα "προγράμματα" της ευρωπαϊκής δεξιάς και την αντικατάστησαν, για το καλό των λαών...
Το όνειρο του "ευρωκομουνισμού" που θα άλλαζε την Ευρώπη, μετάλλαξε το ιστορικό κόμμα του Μπέρλινγκουερ...
Λες κι υπάρχει ένα "αόρατο" σχέδιο, όπως ακριβώς συμβαίνει στη σημερινή Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν έφυγε ο ηγέτης, έγινε το κόμμα του "εκσυγχρονισμού" στην υπηρεσία του νεοφιλελευθερισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του πάλαι ποτέ ΚΚΕ εσωτερικού, "μεταρρυθμίζει" την πατρίδα και τον λαό, με τις χθεσινές "συμφωνίες"...

Από την κηδεία του Enrico Berlinguer (13 Ιούνη 1984):

Στον γλυκό Enrico... (Dolce Enrico...)
Σχετικά για τον αριστερό πρωθυπουργό Ρέντζι:
Τώρα 203 ιατρικές εξετάσεις με πληρωμή!
Ιταλία, πριν 45 χρόνια η νίκη και σήμερα η ήττα...


Σημ. O Νίκος Κλειτσίκας είναι γνώστης της ιταλικής πολιτικής κατάστασης, με προσωπική εμπειρία στο πολιτικό γίγνεσθαι της γείτονος χώρας:
 
Top