ΕΚΤ: Έτοιμη για πρόσθετα μέτρα, αν χρειασθεί
Την Δευτέρα, 6 Ιουλίου, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, με βάση συζήτησης την απόφαση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Απόψε το βράδυ αναμένεται νέα αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του ΕLA σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega. Το βράδυ θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη με την συμμετοχή του Γ. Δραγασάκη και τραπεζιτών. Eκεί αναμένεται να γίνει εκτίμηση της κατάστασης ενώ θα είναι γνωστό και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα επηρεάσει και οι επόμενες κινήσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν απόθεμα μέχρι την Δευτέρα το βράδυ, ημέρα μέχρι την οποία τα ΑΤΜ θα λειτουργούν κανονικά. Ύστερα όμως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρατηρηθέι έλλειψη ρευστότητας. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διαψεύδει κατηγορηματικά κούρεμα των καταθέσεων.
Εξάλλου, όπως δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα αν η κατάσταση το απαιτήσει.
"Στις τρέχουσες συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη και τον κόσμο, η ΕΚΤ έχει υπάρξει σαφής ότι, αν χρειασθεί να κάνουμε περισσότερα. Θα βρούμε τα απαραίτητα εργαλεία", δήλωσε ο Κερέ σε οικονομική διάσκεψη στο Αιξ-αν-Προβάνς, στη νότια Γαλλία.
"Η επιθυμία μας να αναλάβουμε δράση σε αυτό το θέμα, δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί", κατέληξε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον Hugo Dixon, αρθρογράφο του Reuters, των «Financial Times» και του «Economist», πιο κρίσιμη και από την απάντηση τους δημοψηφίσματος είναι για ένα Grexit η 20η Ιουλίου, ημερομηνία μέχρι την οποία η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει το ελληνικό ομόλογο αξίας 3,5 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους New York Times, ένα πιθανό όχι στο ελληνικό δημοψήφισμα, θα έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Μάριο Ντράγκι καθώς, υπό τους τραπεζικούς κανονισμούς, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δίνει δάνεια σε αφερέγγυες τράπεζες.
Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, η ΕΚΤ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, γιατί δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για οικονομικό ή ανθρωπιστικό χάος που μπορεί να προκαλέσει μία απόφασή της να σταματήσει την χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες.

http://www.press-gr.com/
 
Top