Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο αναφέρει ότι όλα τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά θα πρέπει να έχουν ενσωματωμένο σύστημα επικοινωνίας για καταστάσεις εκτάκτου κινδύνου από την 31η Μαρτίου 2018 και έπειτα
Το σύστημα ονομάζεται eCall και περιλαμβάνει ειδικούς αισθητήρες που ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς μετά από ένα τρακάρισμα θα ενεργοποιούν το σύστημα αυτόματης ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών σχετικά με τον τύπο του οχήματος, την τοποθεσία και την ώρα του ατυχήματος. Αυτό σημαίνει ότι η τράκα θα πρέπει να είναι μιας κάποιας σοβαρότητας (π.χ. άνοιγμα αερόσακων) προτού κληθούν οι αρχές. Επιπλέον, θα υπάρχει ειδικό κουμπί για χειροκίνητη ενεργοποίηση του συστήματος eCall από τους επιβαίνοντες ή από περαστικούς.
Το κόστος του συστήματος eCall θα επιβαρύνει τους κατασκευαστές με €100 ανά αυτοκίνητο, αν και η εγκατάσταση σε παλαιότερα οχήματα θα κοστίζει κάτι παραπάνω για όποιον ενδιαφέρεται.
Να σημειωθεί ότι το 2014 καταμετρήθηκαν 25.700 θάνατοι στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τροχαία ατυχήματα. Με το σύστημα eCall αναμένεται ότι θα μειωθεί ο χρόνος πρόσβασης στο σημείο του ατυχήματος κατά 40% σε κατοικημένες περιοχές και κατά 50% σε επαρχιακούς δρόμους, ενώ υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να σωθούν περισσότερες από 2.500 ζωές ετησίως.
 
Top