Βαλαβάνη «αδειάζει» Βαρουφάκη για φόρο ακινήτων, αντικειμενικές, αφορολόγητο όριο Αλαλούμ επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για μια σειρά από κρίσιμα θέματα που «καίνε» εκατομμύρια Ελληνες. Η δημιουργική... ασάφεια έχει προκαλέσει αλληλοδιαψεύσεις μέσα στο υπουργείο Οικονομικών με την αναπληρώτρια υπουργό, Νάντια Βαλαβάνη να «αδειάζει» ουσιαστικά τον Γιάνη Βαρουφάκη, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη που έδωσε στο Star.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών στην τηλεοπτική συνέντευξη παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Ιουνίου καθώς θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο και θα απορριφθεί από τους εταίρους. Συγκεκριμένα, όπως είπε, για το επόμενο τετράμηνο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με δημοσιονομικό κόστος και δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο. Ισως χρειαστούν 2-3 μήνες. Ένας νόμος αλλάζει μόνο με νόμο. Έως ότου τον αλλάξουμε, θα πρέπει να τον πληρώνουμε. Δεν θα κάνουμε βιαστικές κινήσεις».

Ετσι, ο κ. Βαρουφάκης, αν και χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ΕΝΦΙΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί για το 2015.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις αντικειμενικές αξίες, αν και χαρακτήρισε το σύστημα τριτοκοσμικό εντούτοις είπε ότι η αναπροσαρμογή τους είναι ένα ζήτημα που αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό, δηλαδή το 2016.

Σήμερα, ωστόσο, μιλώντας στο Mega η κ. Βαλαβάνη τόνισε ότι ο ΦΑΠ θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ μετά από αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες και δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση. Αλλα δηλαδή υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης κι άλλα η αναπληρώτρια υπουργός.

Σύγχυση υπάρχει και με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, το πώς και πότε ακριβώς θα εφαρμοστούν όλες οι υπεσχημένες προεκλογικά αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (δηλαδή η καθιέρωση ενιαίας προοδευτικής κλίμακας φορολογίας με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ) είναι ζητήματα που θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα αλλάξουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2015, του 2016, του 2017, του 2018 και του 2019.

Ειδικά όσον αφορά στην αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει σταδιακά και θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς». Τόνισε δε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρηθεί η ρήτρα με τους εταίρους να μην προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες.

Αντίθετα η κ. Βαλαβάνη υποστήριξε ότι από το 2015 θα ισχύσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν επεξεργάζεται το υπουργείο νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, αν και ο κ. Βαρουφάκης είχε πει ότι θα βρει κάποιο προϊόν για να αυξήσει τον συντελεστή του ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ένας, ενιαίος συντελεστής ή δύο.



 
Top