Η αποτρόπαια επίθεση στο πακιστανικό σχολείο έρχεται δύο χρόνια μετά το σοβαρό τραυματισμό της Μαλάλα Γουσαφζάι από τους Ταλιμπάν.



Πρόσφατα η νεαρή Πακιστανή βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Η οικογένειά μου κι εγώ πληγωθήκαμε βαθιά μαθαίνοντας ότι πάνω από 100 αθώα παιδιά και οι δάσκαλοί τους σκοτώθηκαν στην επίθεση.



Είμαστε στο πλευρό όλων των οικογενειών και όλων των παιδιών που υποφέρουν από το φοβερό σοκ», δήλωσε η Μαλάλα και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε και καλώ τη διεθνή κοινότητα, την ηγεσία του Πακιστάν, όλα τα πολιτικά κόμματα, να παλέψουμε κατά της τρομοκρατίας και να εξασφαλίσουμε ασφαλή και ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά».







Στους δρόμους της Πεσαβάρ, ο κόσμος είναι σοκαρισμένος και φοβισμένος.



«Οι γονείς φοβούνται πολύ να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ακόμα και στο Καράτσι ή τη Λαχόρη. Φοβούνται πως κάτι θα συμβεί», λέει ένας γονιός.



Πολλά σχολεία και καταστήματα παρέμειναν κλειστά στο πλαίσιο του τριήμερου πένθους που κηρύχθηκε.



Η οργή των πολιτών για την κτηνωδία ξεχειλίζει.



«Τι κάναμε λάθος; Δεν είμαστε ούτε με το στρατό ούτε με τους Ταλιμπάν. Σκότωσαν μικρά παιδιά. Γιατί μας επιτέθηκαν; Σήμερα πήγα στο σχολείο μου και ήταν κλειστό», δηλώνει ένας μαθητής από την Πεσαβάρ.



Ένας κάτοικος της πόλης συμπληρώνει: «Είναι απίστευτα θλιβερό. Μουσουλμάνοι ή μη, ποτέ δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία θρησκεία».



Στο Καράτσι, δικηγόροι και μαθητές διαδήλωσαν ζητώντας αυστηρότερες ποινές για τους τρομοκράτες, ακόμα και τη θανατική ποινή.



Στη γειτονική Ινδία, μαθητές διαδήλωσαν κατά των Ταλιμπάν. Όπως είπαν, η επίθεση κατά των παιδιών ήταν αδίστακτη και απάνθρωπη.



Είμαστε μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων της αιματοχυσίας. Δεν έχω λόγια για να εκφράσω πόσο μοιράζομαι τον θρήνο τους», λέει ένας Ινδός μαθητής.



Με ολόκληρη τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή να θρηνεί, το μόνο που δίνει ελπίδα είναι ότι η αποτρόπαια αυτή πράξη θα αποτελέσει κομβικό σημείο και πως όλοι οι Πακιστανοί που απεχθάνονται τον εξτρεμισμό θα ενωθούν επιτέλους σε ένα μέτωπο κατά των Ταλιμπάν.



euronews

 
Top