Γραμμή να "χτενιστούν" όλα τα δάνεια μέχρι 50 εκατ. ευρώ και να σταματήσει η χρηματοδότηση, όπου ο επιχειρηματίας δεν βάζει τουλάχιστον το 40% από ίδιους πόρους...







Τέλος στις διαδικασίες του παρελθόντος όπου μια επιχείρηση ζούσε αποκλειστικά από τα τραπεζικά δάνεια χωρίς την αρωγή των βασικών μετοχών βάζει πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.



Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newmoney.gr τις προηγούμενες ημέρες σε συναντήσεις που είχαν με υψηλούς αξιωματούχους της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΕΚΤ συζητήθηκαν εκτενώς τα επόμενα βήματα των τραπεζών και η αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν δώσει τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.



Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν ιδιαίτερα απαιτητικοί. Κορυφαίος τραπεζίτης που βρέθηκε στην Φρανκφούρτη τις προηγούμενες ημέρες έλεγε χαρακτηριστικά στo Newmoney.gr «ήδη δώσαμε εντολές ότι θα πρέπει να “χτενιστούν” όλα τα δάνεια που έχουμε δώσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως 50 έκ ευρω. Όλα τα δάνεια θα ελεγχθούν εξονυχιστικά και όσες επιχειρήσεις έχουν μέλλον θα συνεχίσουμε την χρηματοδότηση. Για τις υπόλοιπες δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε».



Από τα τέλη του χρόνου η εποπτεία των ελληνικών συστημικων τραπεζών «φεύγει» από την Τράπεζα της Ελλάδος και περνάει αναγκαστικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.



Επί της ουσίας από τις συναντήσεις που είχαν οι έλληνες τραπεζίτες φάνηκε ότι η ΕΚΤ ζητάει από τις εγχώριες τράπεζες να τραβήξουν το χαλί σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ζήσουν με ίδια μέσα.



«Δεν μας άφησαν να πάρουμε ανάσα και ούτε πρόκειται, καθώς η εποπτεία θα είναι συνεχής κάθε χρόνο» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος τράπεζας.



Υπό το νέο ασφυκτικό εποπτικό πλαίσιο από εδώ και στο εξής οι τράπεζες θα ζητούν από τους επιχειρηματίες να αρχίσουν να βάζουν δικά τους χρήματα στις εταιρίες τους. «Η αναλογία από εδώ και στο εξής για μια επιχείρηση που θέλει να συνεχίσει την λειτουργία της θα είναι 40/60. Δηλαδή 40 ευρώ από την πλευρά του επιχειρηματία και 60 ευρώ θα είναι τα δάνεια της τράπεζας», λέει στο newmoney.gr κορυφαίο στέλεχος συστημικής τράπεζας .



Πάντως σε κάθε περίπτωση από τις συναντήσεις που έγιναν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέστη για άλλη μια φορά σαφής η πρόθεση της ΕΚΤ να αξιολογήσει, με αυστηρό τρόπο, τους ισολογισμούς των ελεγχόμενων τραπεζών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013. Η ΕΚΤ ζήτησε να υπάρξει αξιολόγηση ενήμερων εταιρικών δανείων, με έμφαση σε αυτά που έχουν αναχρηματοδοτηθεί, και διενέργεια, όπου χρειάζεται, απομειώσεων.



Το ερώτημα είναι εάν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίων. Σαφής απάντηση τουλάχιστον προς το παρόν δεν μπορεί να δοθεί.



ρεπορτάζ: Γιώργος Δημητρομανωλάκης/newmoney.gr



 
Top